• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Na deviznom tržištu nema potresa

Izvor Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je danas da na deviznom tržištu nema alarmantnih potresa i neuobičajenih događanja - kako to predstavljaju neki mediji.

Ti mediji istovremeno prognoziraju i koliko će dinar oslabiti do kraja godine.

"Ne prvi put, 'dežurni analitičari' licitiraju sa nivoom kursa, podstičući tako negativnu psihozu i pretrčavanje iz dinara u evro, bez obzira na to što se takva vidovitost do sada nije ostvarivala, a nanosila je štetu i privredi i građanima", navodi se u izjavi guvernera dostavljenoj medijima.

Tabaković smatra da je slabljenje domaće valute početkom septembra, nakon relativno stabilnog kretanja deviznog kursa u avgustu, inicirano dospećem dinarskih hartija od vrednosti u portfelju stranih investitora i njihovim oprezom u pogledu refinansiranja, što je povećalo tražnju za devizama.

Narodna banka ocenjuje da su ovakva kretanja, koja su prouzrokovana pre svega neizvesnošću u pogledu monetarne politike koju će u narednom periodu voditi FED i ECB, privremena. Ovi faktori na sličan način utiču i na valute drugih zemalja iz okruženja koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.

Takođe, kako je navela, domaće tržište, koje je integrisano u svetske finansijske tokove, još uvek je nedovoljno razvijeno i sa niskim obimima prometa, pa i mali iznosi povećane tražnje za devizama, podstaknuti i psihološkim faktorima, mogu da izazovu znatnije fluktuacije deviznog kursa.

To je i bio slučaj prethodnih dana, a već u današnjoj prepodnevnoj trgovini, kotacije pokazuju smirivanje na deviznom tržištu, smatra Tabaković.
NBS podseća da Srbija ne sprovodi režim fiksnog, već upravljano fluktuirajućeg kursa koji podrazumeva pomeranja kursa u oba smera, a on omogućava vođenje monetarne politike koja obezbeđuje privredi da se lakše prilagodi šokovima koji mogu doći iz domaćeg i spoljnog okruženja.

Istovremeno, Narodna banka interveniše, ne da bi obezbedila neki određeni nivo kursa, već radi ublažavanja znatnih dnevnih oscilacija na deviznom tržištu, zastoja u radu zbog malog prometa, ili u slučaju ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti, dodaje se u izjavi.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tole

lepo naš narod kaže ,daj nekome vlast da vidiš kakav je! Kolko ono beše 550.000 din. Lepo ,lepo , ja bi užeo i dečiji dodatak na to! Gospoja ,meni je plata u evrima zbog ovoga jedan mesec 450, drugi 410e itd.

special image