• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norvežani više ne znaju šta će s parama

Izvor SRNA

Evropa je u dugovima, a Norveška ima viška novca i ne zna gde da ga potroši. Plate su im veće i 70 odsto nego u drugim EU zemljama.

Norveški ekonomisti "razbijaju glavu" pokušavajući da odrede gde trošiti bogatstvo koje donosi nafta, bez dugoročne štete privredi.

Najveći norveški izazov leži u činjenici da je bogatstvo od nafte toliko veliko da postoji opasnost da ga uzaludno potroši na projekte koji nisu dovoljno isplativi.

Još devedesetih godina prošlog veka Norveška je investirala prihode od nafte u poseban fond koji je, dugoročno, trebalo da osigura finansiranje države.

Fond investira prvenstveno u deonice, obveznice i nekretnine, a novac plasira izvan Norveške da bi izbegao "pregrejavanje".

Na taj način Norveška je postala najveći državni fond na svetu sa 816 milijardi dolara, odnosno 1,25 odsto tržišne kapitalizacije svakog registrovanog preduzeća na svetu - navode agencije.

Da bi osigurala dalji rast fonda, vlada ne sme da povlači više od četiri odsto sredstava godišnje - da bi uravnotežila budžet, koji bi u suprotnom bio u minusu.

U Norveškoj skoro da i nema nezaposlenih, a procvat industrije nafte doveo je do drastičnog rasta plata zaposlenih u tom sektoru.

Sada su plate u Norveškoj i do 70 odsto veće nego u drugim evropskim zemljama. Možda u tome leži tajna njihove sreće, jer su na listi najsrećnijih naroda sveta na drugom mestu, odmah iza Danske.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valentina

A nasim ljudima koji zive u Norveskoj opet nije dobro ovde i samo se zalo kud na novezane kud na sistem njihov. Mnogo puta sam im rekla da se slobodno mogu vratiti u zelju Srbiju kad im je tamo toliko bolje. Ne znam sta rade ovde. Dobre su plate ovde i Norveska jeste bogata zemlja, ali ne zaboravite da je zato ovde sve i skupo. Norveska je jedna od najskuplih zemalja u svetu.

Imaginarni Realista

Imaju toliko para da ne znaju sta ce sa njima???? Auuuu, pa da li vi imate ijednog pravog politicara????? Posaljite te novce ovamo, ima da izceznu istog trenutka, mi smo bar bogati gomilom politicara.

sasa

Samo im posaljite Dinkica (inace poznatog ekonomskog eksperta)!

special image