• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imamo 3.690 dinara "viška" mesečno,kaže statistika

Izvor Tanjug

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji iznosila su u drugom tromesečju ove godine 53.762 dinara, a na ličnu potrošnju je otišlo 50.072 dinra, kažu poslednji statistički podaci.

 Imamo 3.690 dinara "viška" mesečno,kaže statistika Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Od ukupno raspoloživih sredstava 95,4 odsto čine prihodi u novcu, a 4,6 odsto su prihodi u naturi. Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa 46,6 odsto, penzije 33,2 odsto, naturalna potrošnja 4,6 odsto i ostala primanja 3,5 odsto.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji iznose 50.072 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića 43,2 odsto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva  15,0 odsto.

Slede izdaci za transport 7,4 odsto, odeću i obuću 4,7 odsto, komunikacije 4,7 odsto, ostali lični predmeti i ostale usluge 4,6 odsto i alkoholna pića i duvan 4,5 odsto.

Izvor: Ilustracija MONDO

Podaci su dobijeni putem ankete o potrošnji domaćinstava, kojom se prikupljaju podaci o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Pored toga, anketom se prikupljaju i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda (uslovi stanovanja, snabdevenost trajnim potrošnim dobrima i drugo), kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava.

U anketi se primenjuju metod vođenja dnevnika (domaćinstvo vodi dnevnik potrošnje za petnaest, odnosno šesnaest dana) - za proizvode i usluge lične potrošnje, i metod intervjua (ispitivanja) na bazi upitnika, gde je referentni period za trajna dobra dvanaest meseci, za polutrajna dobra, poljoprivredu, lov i ribolov tri meseca, a za prihode mesec dana.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u drugom kvartalu 2013. godine (1.200 za Srbiju), anketirano je 1.130 domaćinstava (94 odsto).

Prema preporukama Eurostata, u anketi se ne primenjuje bilansni pristup (bilansiranje prihoda i rashoda), već koncept "potrošnih izdataka" (izdaci za ličnu potrošnju), koji su klasifikovani prema Klasifikaciji lične potrošnje po nameni (COICOP-HBS).

Evidentira se vrednost dobara i usluga za ličnu potrošnju, bez obzira na to da li su kupljeni u gotovini ili na kredit.

Vrednost proizvoda i usluga iz sopstvene proizvodnje (naturalna potrošnja) evidentira se po kupovnim cenama.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Jel' oni ovde računaju domaćinstvo od dvoje zaposlenih, bez dece, koji žive u stanu koji su otkupili '93-će. Onda se računica slaže. A taj višak koji, tobože, imam bi mogli da mi uplate na tekući račun, pa da više ne razmišljam kako da preživim do prvog.

Тотално Небитан Лик

Колико видим имамо и вишка рачуна!

special image