• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno pčele džaba "pasu" u nacionalnim parkovima

Izvor Tanjug

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja postiglo dogovor sa upravljačima nacionalnih parkova i zaštićenih područja da pčelari više ne plaćaju "pašarinu".

Pčelarima je sada omogućeno slobodno korišćenje medonosnog bilja za pčelinju pašu, bez naknade, što je haztevao Savez pčelarskih organizacija SPOS

U saopštenju koji je potpisao državni sekretar Srđan Belij, navodi se da je Ministarstvo izašlo u susret SPOS nakon što je sagledalo trenutnu situaciju u kojoj se nalazi pčelarstvo u Srbiji.

Pčelari bi ubuduće trebalo samo da se za određenu lokaciju najave upravljaču zaštićenog područja.

SPOS podseća da je jedan od njihovih zahteva bio i ukidanje dugogodišnje naplate raznih naknada, koje se traže od pčelara za korišćenje pčelinje paše na državnom zemljištu, pre svega u nacionalnim parkovima.

Tu je praktično zaobiđen Zakon o stočarstvu, kojim je zabranjena naplata pčelinje paše, ali je veštom "gimnastikom reči" naknada dobijala drugo ime u cenovnicima nacionalnih parkova, ističu u SPOS-u.

SPOS je podsetio da zahteve za rešavanje tog problema šalje nadležnim ministarstvima, od 2008. godine, ali da je ovo prvo ministarstvo, koje je uvažilo sve argumente pčelara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image