• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispod Bora milijardu dolara

Izvor Tanjug

Geološka istraživanja koja je RTB Bor sproveo pokazala su da u novim ležištima koja su pronađena ima rude bakra vredne više od milijardu dolara.

Uskoro će početi i istraživanja na području pored Knjaževca, u delu izmedu Minićeva i Novog Korita.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležištima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kaže za Tanjug rukovodilac Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor, Trajča Tončić.

On objašnjava da je na početku istraživanja 2009. godine u Jami otkriveno najbogatije rudno telo "T" koje je otkopano za nepune tri godine i donelo profit od preko 40 miliona dolara.

"Potom smo otkrili jos dva nova: "T1" i "T2" čija je eksploatacija otpočela ove godine, a reč je o 700.000 tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,7 odsto", navodi Tončić. On kaže da se uporedo istrazivalo i na površini, pa je otkriveno i ležište "Kriveljski kamen" sa rezervama od 75 miliona tona rude srednjeg sadržaja bakra od 0,26 odsto.

"Ukupna vrednost metala u novootkrivenim ležistima prelazi milijardu dolara, što znači da su istraživanja u potpunosti ispunila očekivanja", kaže Tončić.

U Rudarsko topioničarskom basenu Bor su 2009. godine, uz opremanje rudnika i modernizaciju flotacija, započela i obimna geološka istraživanja sa ciljem da pronađu nova ležišta sa što većim sadrzajem bakra, kao i da obezbede više od 60 hiljada tona koncentrata godišnje, koliko je neophodno za rad nove topionice.

Dosad je uloženo oko pet miliona evra u kupovinu modernih bušilica i ostale opreme.

Početkom ove godine stigle su dve najsavremenije i najmoćnije mašine koje je RTB ikad imao, koje mogu dostići dubinu do 2,8 kilometara. Jednom od njih istražuje se oklina rudnog tela Kriveljski kamen, dok druga radi u Majdanpeku. U kombinatu bakra su zadovoljni postignutim rezultatima.

U završnoj fazi je i procedura dobijanja istražnog prava za predeo u okolini Knjaževca, na prostoru izmedu Minićeva i Novog Korita. Dobijene su sve saglasnosti nadležnog ministarstva i za desetak dana očekuje se rešenje, posle čega će se krenuti u trogodišnja geološka istrazivanja, kažu u RTB-u Bor.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dragana

ne znam bas detalje,ali nalaziste je prodato kanadjanima i to pre nego sto smo mi i poceli bilo kakvo istrazivanje...tada su na vlasti bili koliko znam urs i ds...sada sve to u boru pokusavaju da zataskaju...

Тиле врати се...

@dragana Вратили смо се 80 година уназат када су Французи у Краљевини Југославији експлоатисали наша природна богатства, а радници добијали бедне платице.

Darko19210

Pa da i opet ce te pare otici u Beograd, da se gradi neki novi most, trzni centar ili kod nekog glavonje u dzep,on ce te pare rasipati a mi po Boru bez posla cemo biti i dalje, posto za decu grada Bora nema radnih mesta u RTB-u pa se onda pitate sto nam deca prodaju narkotike ili kradu !!!

special image