• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete da unovčite džak kovanice? E, pa...

Izvor mondo.rs

Sakupili ste puno dinarskih kovanica i ne znate šta sa njima. Svaka banka, trgovina i kiosk će ih primiti i zauzvrat dati papirnate novčanice, ali je uslov da ih sortirate.

Sin skuplja kovanice, napunili smo jednu veliku kesu, ali kad smo odneli u obližnju prodavnicu nisu hteli da nam prime novac. Kažu, složite i prebrojte, pa donesite. Tako smo i učinili. Razdvojili smo dinar, dva, pet, deset i dvadeset. Skupio je oko 10.000 dinara, a skoro sat nam je trebalo da taj novac sortiramo, prebrojimo i označimo", kaže za "24 sata" Vesna Jović iz Beograda.

U bankama primaju kovanice, ali kako objašnjavaju u Hipo Alpe-Adrija banci, to važi za kovanice u domaćoj, ali ne i u stranoj valuti.

"Poželjno je da ih klijenti sortiraju prilikom donošenja u banku",  ističu. Isti odgovor i u Vojvođanskoj banci.

"Sve važeće kovanice domaće valute primaju se na šalterima domaćih banaka, pa tako i naše banke. Kovanice stranih valuta ne primamo. Poželjno je da veće količine domaćeg kovanog novca budu sortirane", ukazuju u Vojvođanskoj.

Naknada za preduzeća

Za razliku od građana, mala i srednja preduzeća ako se odluče da uplate kovan novac, za to će morati da plate naknadu. Tako Zberbanka naplaćuje malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iznos od dva odsto na uplate kovanog novca. "Ovaj iznos se naplaćuje zbog potreba za posebnim fizičkim skladištenjem i vremenskog perioda potrebnog za obradu ovakvih uplata. Do sada nije zabeležena nijedna naplata ove provizije, pa možemo reći da je takav način uplate neuobičajen", kažu u Zberbanci.

A šta znači sortiran novac? Prvo, razdvajanje po apoenima. Najbolje je poslagan novac uviti u papir i to po dvadeset kovanica i obeležiti na njima zaokruženu vrednost. Na primer 20 komada po 10 dinara ukupno 200 dinara. Ili 20 komada po pet dinara ukupno 100 dinara.

Za razliku od dinarskih, kovanice u evrima banke ne primaju ni za zamenu za papirne novčanice niti ih otkupljuju. Kako kaže Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača, isto je i u menjačnicama.

"Menjači ih ne otkupljuju kovanice EU jer nemaju gde da ih plasiraju", objašnjava za list Brujić.

Međutim, pojedini menjači primaju kovanice, ali za dvadeset odsto manje od vrednosti. Što znači da umesto 114 dinara dobićete za evro devedeset dinara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image