• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći prihod ostvarili NIS, EPS, Telekom Srbija

Izvor MONDO/Agencije

U danas objavljenoj publikaciji nedeljnika NIN "Top 500" NIS je najbolje preduzeće u Srbiji sa poslovnim prihodima u 2012. godini, potom sledi EPS i Telekom Srbija.

Poslovni prihodi NIS-a su preko dve milijarde evra i neto dobiti od 402,5 miliona evra, EPS-a 1, 68 milijardi, a kompanije Telekom Srbija milijardu evra, navodi se u publikaciji.

Na četvrtom mestu je Delez Srbija sa 913 miliona evra, dok je na petom mestu Srbijagas sa 659 miliona evra.

Po neto dobiti u 2012, na drugom mestu je Telekom Srbije sa dobiti od 109 miliona evra, na trećem je Telenor sa profitom od 95 miliona evra, zatim slede PTT Srbije i kompanija Tarket.

Publikacija TOP 500, koja je danas predstavljena u Privrednoj komori Srbije, sadrži listu 500 velikih preduzeća i osnovne podatke o njihovom poslovanju među kojima su i Merkator S, Delta holding,
Vitkorija grupa, koncern Farmakom MB.

Prema oceni analitičara, tima za ekonomska istraživanja Hipo Alpe Adrija banke i kompanije Certus Constalting, najveća preduzeća u Srbiji relativno su solidno poslovala u uslovima krize, bez obzira na zbirni gubitak tokom 2012. godine.

U pogledu strukture privrede, uočen je nastavak trenda povećanja učesća proizvodnje prerađivačke industrije namenjene izvozu i sve više finalnih proizvoda u ukupnom izvozu.

U publikaciji se navodi da su uočene razlike u poslovanju pojedinih sektora, u pogledu rasta i prinosa na kapital.

Među najprofitabilnijim sektorima ističu se inforamacione tehnologije, igre na sreću, ali se solidna profitabilnost i rast beleže i kod proizvodnje prehrambenih i poljoprivrendih proizvoda.

Kao jedan od glavnih izazova u nastupajućem periodu, ističe se pitanje daljeg rasta privatnih investicija, ali i kako postaviti velike sisteme u većinskom državnom vlasništvu da stabilno I profitabilno funkcionišu.

Glavni ekonomosta Hipo Alpe Adrija banke Jasna Atanasijević rekla je da "skup velikih državnih sistema koji posluju sa nedostajućomlikvidnošću" ima značajnu ulogu u privredi Srbije, kroz odnose
kupac dobavljač, sa ostalim segmentima privrede.

"Tako se jedan deo njihove (ne)uspešnosti prevaljuje na ostatak privrede", rekla je Atanasijevićeva i dodala da nema dileme da je uvođenja finansijske discipline pravi put ozdravljenja privrede.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Pa logicno... Da bih otisao do grada treba da platim autobusku kartu iil taksi... da bih se javio mojima gde idem moram da uzmem telefon u i trosim kredit, a da da bi koristio internet ili bilo sta sto se tice napajanja na struju moram da platim struju... najvise gube studenti koji nemaju za suva leba... a ekonomski fakultet nije profitabilna kompanija?! moram kao student da kratem internet, da se manje krecem jer nemam para i da se retko cujem sa mojima jer nemam para za kredit da ulatim da bih na kraju imao za racun za struju... da covek jednostavno pukne...

kojekude

Jeste, NIS je otpustio stalno zaposlene radnike i sutnuo ih da rade preko agencija za duplo manje pare. Ma, divota, i pricaju o profitu

special image