• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratari traže prijem u Vladi Srbije

Izvor Beta

Udruženje poljoprivrednika "Pančevački ratari" zatražilo je danas hitan sastanak sa nadležnim državnim organima.

Oni zahtevaju da se što pre rešu gorući problemi poljoprivrednika, posebno ratara.

U saopštenju upućenom medijima navodi se da poljoprivrednici traže sastanak sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem jer su nezadovoljni i zabrinuti zbog katastrofalno loše politike cena, kao i potpunog sunovrata cena osnovnih ratarskih kultura - kukuruza, suncokreta i pšenice.

Dodaje se da poljoprivrednici traže od države regulisanje otkupnih cena i količine za interventni otkup tržišnih viškova kukuruza (200.000 tona) ovogodišnjeg roda koji nije zaražen aflatoksinom po ceni od 18 dinara za kilogram za državne robne rezerve.

Jedan od zahteva se odnosi i na regulisanje otkupa suncokreta ovogodišnjeg roda po ceni od 35 dinara za kilogram, što je najniža cena koju su prihvatili poljoprivrednici.

"Tražimo i preduzimanje interventnih mera Vlade Srbije za suzbijanje kartela (poslovna zajednica za industrijsko bilje) koji dogovaraju otkupne cene suncokreta i uspostavljaju monopol na tržištu otkupa suncokreta, što je zakonom zabranjeno, od strane države, antimonopolskim zakonom", navodi se u saopštenju.

Među zahtevima nezadovoljnh poljoprivrednika je i sankcionisanje monopolista na tržištu sa ciljem uspostavljanja slobodnog tržišta koje je sinomim tržišne privrede.

"Nadamo se otvaranju dijaloga i zajedničkog traženja rešenja. Smatramo da je dijalog u okviru ministarstva poljoprivrede i drugih državnih institucija veoma neophodan radi razrešavanja veoma teške situacije u agraru i najavljenog bojkota jesenje setve pšenice i setve suncokreta", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da su zahtevi inicijativnog odbora protesta nezadovoljnih poljoprivrednika dostavljeni Dačiću i Vučiću, kao i ministrima poljoprivrede i trgovine Draganu Glamočiću i Rasimu Ljajiću.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image