• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grke interesuje srpski nameštaj i leskovački ajvar

Izvor Tanjug

Grčki privrednici i kupci na međunarodnom sajmu EXPO 2013, koji se održava od 27. septembra do 02. oktobra u Kavali, najviše su zainteresovani za uvoz srpskog nameštaja i leskovačkog ajvara.

Na štandu Regionalne privredne komore Leskovac, gde su prvi put zajedno nastupila mala i srednja preduzeća iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i sa područja Kraljeva, posetioci sajma su moglu da probaju i kupe ajvar, konditorske proizvode, rakije i vina i da dobiju kataloge proizvođača nameštaja sa juga Srbije.

Predsednik Privredne komore regije Kavala, Angelos Cacoulis, koji veoma dobro poznaje Srbiju, jer je pre više od dve decenije studirao u Beogradu, izjavio je Tanjugu da je uveren da bi Grci kupovali mnoge srpske proizvode.

On posebno ističe da srpski proizvođači treba da ponude grčkom tržištu prehrambene proizvode, jer tokom turističke sezone ta zemlja uvozi velike količine hrane.

"Treba da nam nudite ajvar. To je najbolji ajvar na svetu, a posebno iz Leskovca. Imamo i mi ajvar ali nije takav, jer nemamo tako dobre paprike. Grci bi kupovali vaš ajvar, jer je to poznat proizvod i kod nas", kaže Tsatsouluis.

Na sajmu EXPO 2013 proizvode je izložilo 150 preduzeća iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Turske, Srbije, Grčke i Kipra. Regionalna privredna komora Leskovac već šestu godinu učestvuje na toj manifestaciji, a lokalne vlasti Kavale obezbeđuju besplatan izožbeni prostor za naše privrednike.

Ovom prilikom gradonačelnik Kavale, Konstantinos Simitis, i zamenik gradonačelnika Leskovca, Dragan Jovanović, potpisali su ugovor o saradnji dva grada.

Simitis kaže da zna da autoput nedaleko od Leskovca gradi grčka firma Terna i očekuje da tim putem na jug Srbije dođu i investitori.

"Sigurno će taj put povezati Kavalu i Grčku sa Leskovcem i dalje. Manje je bitno da li ja lično dolazim u Leskovac ili gradonačelnik Leskovca dolazi ovde, važno je da počne saradnja  u svim oblastima, privrede, ekonomije, kulture", ocenio je on.

Zamenik gradonačelnika Leskovca Jovanović smatra da će ugovor doprineti da u budućoj leskovačkoj Zelenoj zoni grčke firme otvore pogone.

"Moramo krenuti sa Zelenom zonom jako ozbiljno, da ne kažem jedino, ali to je najbolje što imamo. Nakon toga sigurno ćemo planirati i da radimo nešto na obali Egejskog mora, kao što je radila Jagodina, a sve u interesu boljeg života naših građana", kaže Jovanović.

Prema proceni organizatora, sajam u Kavali poseti oko 100.000 gostiju iz Grčke i inostranstva.

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jovićo cenjuje da jedino zajedničkim nastupima možemo da privučemo strane kupce i investitore.

"Broj izlagača govori o interesovanju za ovaj sajam. Podršku su dali Turska, Srbija, Grčka, Kipar, Moldavija i mnoge zemlje u okruženju. To je ono što je najbitnije, povezivanje privrede i privrednika u ovom delu Evrope, razmena iskustava, dobara, usluga. Rezultat svega je ovako veliki odziv privrednika za ovaj sajam", navodi Jović.

Među izlagačima na srpskom štandu su vranjska vinarija Aleksić, konditorski proizvodi Amoreti, Udruženje Leskovački ajvar, Bivoda, JP Srbijašume, proizvođači cipela iz Vranja, i kajmaka i rakije iz Kraljeva.

Međunarodni sajam u Kavali održava se 21 godinu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image