• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čim stane kiša, na setvu

Izvor Tanjug

Jesenja setva u Subotici treba da počne čim se prosuši zemljište nakon kiše koja je padala proteklih dana.

Potrebno je da bude obavljena do 25. oktobra jer će svako kašnjenje povećati troškove setve, izjavio je direktor Poljoprivredne stručne službe u Subotici Damir Varga.

On je pred savetovanje namenjeno poljoprivrednicima izjavio novinarima da nakon pripreme za setvu treba odmah da startuje setva ječma, a odmah nakon toga i setva pšenice.

"Prognoze govore da će u oktobru biti dosta kišnih dana i treba koristiti svaki dan, ali se sredinom meseca očekuje značajan porast temperature, jer sada imamo pravo zimsko vreme. Većim delom oktobra temperatura će biti oko 20 stepeni, zemljište je vlažno i trebalo bi da imamo optimalne uslove za setvu, koja bi trebalo da se obavi do 25. oktobra", rekao je Varga.

Član Udruženja poljoprivrednika u Subotici Pavle Kujundžić, izjavio je novinarima da će predstojeća jesenja setva biti jeftinija od prošlogodišnje, zbog pada cene semenske robe i đubriva, ali je po njegovoj oceni to povezano sa padom cene poljoprivrednih proizvoda, tako da oni to pojeftinjenje neće osetiti.

"Cene naših proizvoda su pale od 50 do 100 odsto, dok su cene veštačkih đubriva i semenske robe pale za 20 do 30 odsto. Gledano u dinarima, ova setva će biti jeftinija, a ako uzmemo u obzir naš ovogodišnjih prihod, onda će biti jako skupa i jako teška", rekao je Kujundžić.

On smatra da će ove godine biti za nijansu manje posejano pšenice u Subotici, kako zbog razočaranja poljoprivrednika cenom pšenice, tako i zbog kašnjenja u izdavanju državnog zemljišta u Subotici, koje će najverovatnije biti izdato nakon agrotehničkih rokova za setvu ozimih kultura.

"Svi ozbiljniji poljoprivrednici imaju utvrđen plodored i imaju zastupljene određene kulture u određenim procentima na svojim poljima i veoma retko smanjuju površine pod određenom kulturom zbog cene", rekao je Kujundžić.

Savetovanje je organizovalo Udruženje poljoprivrednika Subotica, a pored Poljoprivredne stručne službe Subotica, čiji su predstavnici izložili rezultate ogleda na strnim žitima, zainteresovanim poljoprivrednicima predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada predstavili su sortiment i agrotehniku strnih žita.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image