• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUPS za, LDP protiv solidarnog poreza

Izvor MONDO/Agencije

Partija ujedinjenih penzionera Srbije će podržati eventualno uvođenje solidarnog poreza a ne protivi se ni oporezivanju velikih penzija. LDP kaže da je bolje da se iz administracije i JP izbace oni koji ne rade.

"Lično ću podržati porez na visoke plate, kao i (predsednik PUPS Jovan) Krkobabić, ali treba videti koje su to plate i kako to ostvariti. Ogroman broj ljudi prima visoke plate - to se može reći i za veliki broj agencija i državnih tela čiji zaposleni primaju od 150.000 do 600.000 dinara mesečno, i to treba oporezovati", kazao je šef poslaničke grupe PUPS Momčilo Čolaković.

Čolaković je dodao da se ne protivi oporezivanju velikih penzija.

"U Srbiji je 65 penzija veće od 100.000 dinara. Nisam ni protiv oporezivanja moje (penzije), iako je mnogo manja", kazao je on.

Čolaković je najavio da će u petak predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva rada razgovarati s delegacijom Međunarodnog monteranog fonda i potom će biti poznato šta MMF predlaže za reformu penzionog i invalidskog osiguranja u Srbiji.

"Očekujemo da će se naići na razumevanje i da će argumenti koje Krkobabić priprema, osnažiti poziciju Vlade Srbije u vezi s predlozima u nekoliko pravaca, između ostalog da je reforma penzionog osuiguranja potrebna, ali je pitanje kako", kazao je Čolaković.

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Bojan Đurić izjavio je danas da je ovako osmišljena mera solidarnog oporezivanja u startu loša i da nije jasno na koji iznos bi se on naplaćivao.

Eventualni predlog o solidarnom oporezivanju ima mnogo mana. Nije jasno na koji iznos bi se on naplaćivao, ni zbog čega bi iz oporezivanja bila izuzeta neka druga visoka primanja iz budžeta, recimo visoke penzije, rekao je Đurić.

On je upitao zbog čega je ambicija Vlade da na isti način kazni uspešnog mladog visokog državnog službenika koji ima platu iznad 100.000 dinara, Poverenika ili Zaštitnika građana koji imaju visa primanja i nešto rade i neefikasnog ministra ili partijskog dirtektora Železnica ili PTT.

Tako osmišljena mera takozvanog solidarnog oporezivanja u startu je loša, ocenio je Đurić, istakavši da je mnogo bolje iz javne uprave i javnih preduzeća isterati one koji loše rade i koji su se zaposlili po partijskim kvotama, nego pođednako porezom opterećivati one koji su sposobni i uspešno rade i one koji su potpuno neefikasni ili prave državi gubitke.

Liberalno demokratska partija je za to da se potpuno ukinu državne plate koje su nepotrebne, jer bi se na taj način ostvarila mnogo veća ušteda, ili veći prihod, nego što je prihod od solidarnog poreza, rekao je Đurić. (kraj) is/lč

Uvođenje solidarnog poreza na velike plate u javnom sektoru izneo je u utorak premijer Ivica Dačić, ali nije poznato koji bi se iznos i koliko oporezivao.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dekintirana

Neka budu SOLIDARNI pa na moj tekući svakog prvog uplate ,porez, da se priblizim prosecnoj plati.

special image