• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski Hung Hai mogući partner Zastava kamiona

Izvor Tanjug

Kineska kompanija "Hung hai" mogla bi da postane strateški partner fabrike privrednih vozila "Zastava kamioni", izjavio je danas direktor te kragujevačke fabrike Đorđe Nestorović.

Nestorović je protekle sedmice boravio u Kini gde je s tamošnjim privrednicima razgovarao o mogućnostima saradnje.

"Reč je o jednoj modernoj fabrici koja proizvodi kombije. Oni su raspoloženi za saradnju sa nama a i mi sa njima", rekao je Nestorović koji je na svečansoti povodom obeležavanja 73. godine od osnivanja "Zastava Kamiona" pokazao makete kombija i autobusa kineskih proizvođača kao mogući budući proizvod iz Kragujevca.

Nestorović je ukazao "da još nije došlo do razmene podataka kojim bi se omogućila izrada odgovarajućih ekonomskih analiza i biznis planova, a kojima se dokazala opravdanost jedne takve saradnje".

"Očekujemo uzvratnu posetu 15. oktobra. Nastojaćemo umeđuvremenu da nam dostave određene informacije da bi smo mogli da se opredelimo i da predložimo, ako nas neko bude pitao, koliko takav posao ima ekonomskog smisla, i da li bi u početku to bio plasman gotovih proizvoda ili odmah proizvodnja u rasklopljenom stanju", rekao je Nestorović i ocenio "da takav posao zahteva dosta investicija".

Nestorović je naveo i da će se, prema nekim najavama, delagacija kineske firme "Hung hai" sredinom oktobra sastati s najvišim državnicima Srbije, te i da bi do tada trebalo fabrika kamiona, kako je kazao, da ima neke okvire eventualne saradnje.

"Postoji mogućnsot da se uopšte ne vrše nikakve analize, ako je zaista kineska država odvojila neke pare da forsira svoje firme pod povoljnim uslovima ili nepovratno za osvajanje novih tržišta, a to onda može biti sasvim drugačije, da prosto donesu odluku da kupe fabriku i da prozivode šta god budu hteli", rekao je Nestorović.

Prema njegovim rečima, u prošlonedeljnim razgovorima u Kini bilo je reči o kooperaciji, saradnji, ili osnivanju zajednička firme koja bi proizvodila kombije sa različitim varijantama, počev od standardne dužina odnosno jedan plus 15 sedišta u putničkoj varijanti.

"Oni rade trenutno na kraćoj varijanti ali i na dužoj varijanti koja će biti promovisana u oktobru iduće godine. Mi smo predložili da ima smisla razgovarati o singl kamionionima na bazi kombija, gde bi šasija i ostalo bilo iz našeg prozivodnog programa", precizirao je Nestrovocih.

On je dodao da se razgovaralo i o izradi i osvajanju proizvodnje autobusa od 30-ak sedišta u fabrici u Kragujevcu, a u fabrici u Somboru da se rade urbani terenci i pik-apovi.
"Ideja postoja i volja postoji, to ne može biti brzo svakako, da bi se ta prozivodnja ovde uspsotavila zahteva kompletnu novu opremu i infrastrukturu", ponovio je Nestorović.
Nestorović je rekao "da su problem i homologacije, koje fabrika kamiona ume da radi, ali, kako je rekao Evropska unija se od njih brani teškoćama u dobijanju homologacija".

"Ako to uđe u neku sferu geopolitičkih i makroekonomskih odnosa sa Evropskom unijom onda odluka o strateškom partnerstvu nije na rukovodstvu fabrike, već na nadležnim ministarstvima i državi", rekao je Nestorović.

Fabrika "Zastava Kamioni" ima 420 zaposlenih, a nakon nedavnog socijalnog progranama dobrovoljno je napustilo više od 300 radnika.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image