• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Međunarodni dan dostojanstvenog rada

Izvor Tanjug

Sa platama koje kasne po više meseci, radom bez uplaćenih doprinosa, obespravljeni, poniženi i diskriminisani na svakom koraku, ovako su radnici u Srbiji dočekali 7. oktobar Međunarodni dan dostojanstvenog rada, ocenjuju sindikati.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) kažu da dok demokratski razvijen svet obeležava ovaj dan kao Međunarodni dan dostojanstvenog rada, građani Srbije se tog dana podsećaju koliko smo daleko od dostojanstva.

"Ogroman broj nezaposlenih, rad bez zarada, bez uplaćenih doprinosa, poniženje i diskriminacija na svakom koraku, ali i ćutanje - jer je strah od gubitka i takvog posla ogroman", navodi se u saopštenju ASNS.

Najavljene promene radnog zakonodavstva su prilika da se zaštiti dostojanstvo rada i popravi položaj radnika, navodi se u saopštenju.

Pravo na dostojanstven rad je zagarantovano Ustavom Srbije, ali praksa pokazuje da u Srbiji zaostaje šira podrška za poboljšanje uslova rada i za sprovođenje agende dostojanstvenog rada, kažu u Udruženim sindikatima Srbije "Sloga".

Efikasnost onih koji treba da je zaštite i garantuju sprovođenje agende dostojanstvenog rada jako mala, što je direktna posledica pada nepoverenja u institucije i da se građani sve više osećaju napušteni.

U oblasti socioekonomskih prava nema pravog i iskrenog dijaloga i socijalnog partnerstva, ocenjuju sindikati.

"Socijalno ekonomski savet Srbije (SES) je u svom dosadašnjem (ne)radu pokazao da je obesmišljena institucija koja u sadašnjem obliku i sastavu nije mogla da da odgovor ni na najosnovnije pitanje minimalne cene rada u Srbiji, tako da je stvoren kontra efekat, pa umesto stvaranja pozitivne klime razumevanja, sve češće imamo pozive srpskih političara stranim investitorima da dođu u Srbiju, ulože svoj kapital, jer je radna snaga jeftina", navodi se u saopštenju.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" put do dostojanstvenog rada u Srbiji vide kroz podizanje cene vrednosti rada i stalno poboljšanje zakonodavstva, kao i bolju primenu postojećih zakona.

Put do dostojanstvenog rada je, kako navode, i u jačanju dijaloga kroz novi koncept tripartitnih tela predstavnika radnika, poslodavaca i države, kao temeljnog koraka u ostvarivanju boljeg standarda življenja, što je ključ rešenja za mogućnost izbavljenja iz ekonomske depresije i daljeg narastajućeg siromaštva.

"Sa naše strane, tim za iskreni dijalog je pripremljen, na redu su predstavnici poslodavaca i vlade, ali smo spremni i na konflikt u odbrani dostojanstva rada kao poslednje održivo sindikalno rešenje od koga ne bežimo", zaključuje se u saopštenju.

Iz udruženja "Sloga", povodom 7.oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, podsećaju da se mora misliti o društvu u kome svako ima jednake šanse za posao i nadoknadu za rad koji mu omogučava pristojan život koji izlazi iz okvira pukog preživljavanja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image