• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Skloništima isplatili bonuse od 98.500 dinara?!

Izvor mondo.rs

Javno predutzeće "Skloništa", koje ništa ne gradi, već samo ubira takse, isplatilo najveće bonuse radnicima.

Zaposleni u Javnom preduzeću "Skloništa" pored redovnih primanja dobili su i bonus koji u proseku iznossi 98.500 dinara po zaposlenom, piše "Informer".

Ovo nije jedino javno preduzeće koje je dodatno častilo radnike jer su još četiri kompanije na ovaj način rasporedile deo dobiti koji su ostvarile prošle godine.

Među kompanijama koje su, osim "Skloništa" profitirale 2012. godine su: PTT (bonus 15.599). Zavod za Udžbenike (bonus 69.951), Elektromreža (bonus 75.531) i Transnafta (bonus 95.869).

Zanimljivo je ipak da je zarada "Skloništa" bila najmanja, a njihovi radnici su dobili najveće bonuse. Inače, ova firma ništa ne radi, osim što naplaćuje takse za skloništa.

Dok "Skloništima" i ostalim JP koje su isplatile bonuse navode da su radili sve po zakonu, ekonomisti smatraju da je sramota da se u vreme krize isplaćuju bilo kakvi dodaci i bonusi. Takav stav stručnjaci pravdaju i činjenicom da su profiti većine javnih preduzeća proizvod monopola na tržištu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić  kaže da je nepošteno da u ovako teškoj ekonomskoj situaciji bilo ko isplaćuje bonuse.

"To se naročito odnosi na "skloništa" koja nikada ne mogu biti u minusu. Svako sklonište u zemlji izgrađeno je iz solidarnog dinara. Oni nisu nikada ni u šta investirali. Građani im i danas plaćaju održavanje, a oni nemaju nikakav trošak. Sa druge strane, plate su im izuzetno visoke", kaže profesor Savić.

Međutim, u ovim preduzećima napominju da im je Vlada odobrila dodatne isplate radnika na osnovu poslovnih izveštaja iz 2012.

"Od polovine profita koji ostaje preduzeću 18 odsto je podeljeno zaposlenima, i to srazmerno vremenu koje svaki radnik provede na poslu. Prosečno je isplaćeno po 98.580 dinara, ali nisu svi dobili isto", kaže Gordana Pejić iz Skloništa.

U Ministarstvu finansija kažu da sva profitabilna javna preduzeća, u skladu sa Zakonom o budžetu, 50 odsto dobiti prebacuju u budžet Srbije, a drugi deo mogu podeliti zaposlenima kao učešće u dobiti.

"To nije nikakav bonus koji se isplaćuje zaposlenima, kao ni 13. plata", objasnili su u Ministarstvu finansija "Informeru".

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tebra

Narod placa odrzavanje tih sklonista kroz poreza a oni ta ista sklonista izdaju i jako dobro zaradjuju. Neka nek nastave tako kad se niko ne buni, samo neka narod nastavi da trpi.

Geo

Koliko košta da se dobije ovakav posao. Podići ću kredit, vratiću ga lagano od plate i bonusa za godinu-dve.

111111

Ја примам плату из буџета , иако није велика редовна је и задовољан сам њоме, тако да мислим да је данас привелегија бити на тзв. државним јаслама.Не могу да схватим да држава дозвољава овако нешто, а на сва уста се говори да смо пред банкротом. Не треба кривити раднике који те плате примају, свако би то исто учинио на њиховом месту.Држава је та која мора да заустави овакво нереално исплаћивање, а тврдим да у државним предузећима има много места за истинско стезање каиша.П.С.СВИ МИ ВОЛИМО ПАРЕ, АЛИ ТРЕБА БИТИ РЕАЛАН.

special image