• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova novčanica od 100 dolara

Izvor Tanjug

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) danas pušta u opticaj novu novčanicu od 100 dolara.

Nova novčanica ima nizom zaštita i novi spektar boja, nakon što su prevaziđeni problemi zbog kojih emisija novčanice kasni više od dve i po godine.

Pored tradicionalne zaštite kao što je vrsta papira teška za falsifikovanje, redizajnirana novčanica ima dve nove karakteristike: trodimenzionalnu plavu traku sa detaljima koji se pojavljuju kada se novčanica pomera i sliku bakarne mastionice sa holografskim zvonom, čije se boje menjaju pri savijanju novčanice, piše list Njujork tajms.

Novčanica od 100 dolara poslednja je u nizu koja je dobila "fejslifting", pokrenut 2003. kada je redizajnirana novčanica od 20 dolara.

"Potrebno je svega nekoliko sekundi da ljudi, ako znaju šta traže, prepoznaju da li u ruci drže original", rekao je pomoćni direktor Fed-a Majkl Džej Lambert.

Novčanica od 100 dolara "vruća" je tema na globalnoj sceni, budući da Fed procenjuje da se polovina do dve trećine emitovanih banknota te vrednosti nalazi u inostranstvu, što ih čini najvećim američkim izvoznim prozivodom, ali i najčešće falsifikovanom novčanicom van SAD.

Izrada novčanice trajala je duže od decenije, a prvobitno je bilo predviđeno da bude predstavljena u februaru 2011, ali je, nekoliko meseci pre tog roka, Fed saopštio da je došlo do neočekivanog problema u štampanju, zbog čega deo novčanica nije bio spreman za puštanje u opticaj.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image