• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbija će biti prva u proizvodnji energije"

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je na Perućcu svečano pustio u rad četvrti, poslednji obnovljeni agregat hidroelektrane "Bajina Bašta", i istakao da je energetika pokretač razvoja srpske privrede.

"Razvojni potencijal energetskog sektora i investicioni ciklusi u energetici su motor oporavka čitave privrede Srbije. Jedini izlaz iz krize su investicije i zahvaljujući investicjama u elektroprivredi u narednim godinama očekujemo privredni rast daleko veći od sadašnjih dva odsto, što će doprineti i većem životnom standardu građana Srbija", rekao je premijer.

Dačić je, na svečanosti povodom završetka revitalizacije HE Bajina Bašta, najavio i da će više od milijadu evra biti uloženo u izgradnju hidroelektrana, među kojima je Bistrica strateški važna za Srbiju.

"Srbija će tako izbiti na prvo mesto u regionu po proizvodnji čiste energije", naglasio je premijer Dačić.

U protekle četiri godine u "Bajinoj Bašti", koja je uz "Djerdap" najveća hidroelektrana u sistemu Elektroprivrede Srbije, uloženo je 77 miliona evra i zamenjeno 1.200 tona opreme, tako da je njena snaga sada povećana za 52 megavata.

"Ugrađene su četiri nove najmodernije turbine, pravljene u nemačkom Ravenzburgu,  kao i novi generator iz fabrike u Vajcu u Austriji. Sva četri bloka transformatora, kao i kompletna visokonaponska oprema i automatika su novi. Time je obezbeđen dugogodišnji rad centrale bez ikakvih problema, što doprinosi pouzdanosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije", izjavio je generalni direktor "Drinsko limskih hidroelektrana" Mijodrag Čitaković.

Čitaković je istakao i da su efekti podmlađivanja hidroelektrane na Perućcu već vidljivi kroz veću proizvodnju struje, a juče je ispunjen godišnji plan ove hidroelektrane.

"U prvoj polovini ove godine ostvarena je najveća polugodišnja proizvodnja u poslednjoj deceniji, i to sa tri agregata, budući da je četvrti tada obnavljan", naglašava Čitaković.

V.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da je u situaciji kada u Srbiji četvrt veka nije izgrađena nijedna elektrana, revitalizacija HE "Bajina Bašta" jedan je od najvažnijih datuma Elektro privrede.

"Zahvaljujući revitalizaciji proizvodnja električne energije biće veća za onoliko koliko bi ostvarila jedna nova HE od 52 megavata. Radni vek HE "Bajina Bašta" biće produžen za 30 do 40 godina", rekao je Obradović i najavio pripreme za početak revitalizacije elektrane Zvornik, čime će njena proizvodnja biti povećana za 15 odsto.

Nosilac radova na revitalizaciji HE "Bajina Bašta" bila je austrijska kompanija "Andrik hidro".

Kao podizvođači radile su domaće firme - Institut "Mihajlo Pupin",ABS Minel transormatori, Goša, Sever i firme iz Bajine Bašte.

Radovi su finansirani većim delom sredstvima Elektroprivrede Srbije i kreditom nemačke KFW banke od 30 miliona evra.

Dačić je govorio i o privredi i kekonomsklim merama Vlade.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u oblasti privrede utvrde prioriteti i da će se pratiti njihovo sprovođenje.

"Pred Vladom Srbije postoje dva ključna pitanja političke budućnosti i ekonomske, i u jednom i u drugom slučaju vlada mora da pokaže odlučnost ", rekao je Dačić novinarima u Bajinoj bašti.

On je istakao da se ne sme izaći iz okvira upravljanja sistemom, kako
se ne bi dozvolilo da se sistem pretvori u haos kao u drugim zemljama.

"Srbija mora da bude spremna na teške odluke sa željom postane prva sledeća članica Evropske unije", rekao je on.

Govoreći o ekonomskim merama, on je ukazao da država mora da bude odlučna u primeni danas predstavljenih mera.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

eko

"Đerdap 3" i svi ostali vidovi obnovljive energije treba da budu prioritet svake vlade. Bez energetske nezavisnosti, nema jeftine struje. Ali naravno sve što se izgradi treba da bude u našem a ne vlasništvu inostranih kompanija i korporacija.

special image