• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Dogodine masovna otpuštanja

Izvor Tanjug

Poslanik Demokratske stranke Božidar Ðelić izjavio je danas da su mere štednje pokušaj nesposobne vlade da prebaci teret sopstavenih grešaka na građane.

On je rekao i da Srbiju sledeće godine čeka "skalpel" u vidu masovnih otpuštanja i rasprodaje države.

"Ovo što se sad radi su samo tupi noževi, a čeka nas oštar skalpel sledeće godine - masovna otpuštanja i rasprodaja Srbije", rekao je Ðelić za B92 i dodao da su Srbiji potrebni prevremeni izbori kako vlada ne bi tumarala i bila spremna da građanima kaže istinu.

Ðelić, koji je bivši ministar finansija, rekao je da je vladi do sad za sve bila kriva Demokratska stranka za koju su govorili da je dovela Srbiju na ivicu bankrota, a da su joj sad krivi i građani.

"Do sad je za sve bila kriva DS, a sad su krivi profesori, vojnici, policajci, lekari, ljudi koji će imati manju platu, krivi su svi u zemlji, a naročito najsiromašniji koji će imati povećanje stope PDV na hleb, zejtin, šećer, ulje, komunalije i lekove početkom sledeće godine", rekao Ðelić i dodao da nije tačno da penzioneri neće biti pogođeni merama štednje.

On je ocenio da Srbija pre godinu i po dana nije bila na ivici bankrota, ali da ju je tu dovela aktuelna vlada koja je, kako je rekao, rekorder po zaduživanju i koja uvodi mere štednje kako bi "preživela još neko vreme i uzela još neki kredit".

"Srbija se za godinu i po dana zadužila za dodatnih šest milijadri evra. Od Drugog svetskog rata u Evropi nijedna država se nije zadužila tom brzinom, oni su evropski rekorderi posle rata po brzini zaduživanja budućih generacija", rekao je Ðelić.

Ðelić je rekao da je vlada Demokratske stranke prva u regionu zaključila sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, smanjila administraciju za šest odsto, zamrzla plate i da je uspela da održi finansijski sistem i poveća kreditni rejting.

On je rekao da je danas situacija obrnuta i da je Srbija, koja je bila rekorder po privlačenju investicija 2011.godine sa dve milijarde evra investicija, sad na začelju i "u magarećoj klupi" sa samo 200 miliona evra investicija prošle godine.

Ðelić je rekao da u krediti vlade Mirka Cvetkovića dobijani pod jednakim uslovima kao i krediti aktuelne vlade, jer "niko nikog u svetu voli" i države daju kredite pod dobrim uslovima kako bi dobile nešto zauzvrat.

On je kazao da zato DS traži da se dostavi ugovor potpisan sa Etihadom, kako bi javnost videla šta se iza njega krije i da li postoje neke obaveze za budzet.

Ðelić je rekao da Srbija mora da se okrene privredi koja postoji u zemlji i koja uprkos svemu funkcioniše i da u toj oblasti treba stvoriti mogućnost za zapošljavanje.

Komentarišući zahtev predsednika Tomislava Nikolića da se utvrdi ko je kriv za katastrofalno stanje u Srbiji i da odgovara, Ðelić je rekao da je to politički progon koji je prvo bio uperen na DS, ali da će ubuduće i širi slojevi društva biti krivi za nesposobnost vlade i dodao da ga to podseća na devedesete godine.

Upitan kako komentariše to što ga porede sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, Ðelić je rekao da su bili u istoj firmi, ali da je on u Srbiju došao stariji i sa iskustvom u drugim zemljama u tranziciji.

"Videćemo po rezultatima. Milo mi je, ja sam mu dodelio jedan od 204 prvih biometrijskih pasoša. Mi samo kažemo da je neiskusan, da su mere nedovoljne i da će posle tupih noževa pokušati da izvadi skaplel, ali strah me da ni on ni vlada nemaju rešenje", rekao je Ðelić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mickey

"masovno otpustanje i rasprodaja drzave"? Pa sta ste vi osim toga radili?

gasi

Pa covece imamo vecu administraciju i od kineza. Samo ti cuti i idi u tetkin stan!!!

Srdjan76NS

Samo ti ćuti!

special image