• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija stala, devizne rezerve stabilne

Izvor Beta

U Srbiji je u septembru zabeležena nulta inflacija, dok je na dvanaestomesečnom nivou bila 4,9 odsto, što je u zoni planirane inflacije NBS od 4 odsto, plus-minus 1,5 odsto. Deviznim rezervama novčana masa pokrivena 333 odsto.

 Inflacija stala, devizne rezerve stabilne Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Kako se navodi u saopštenju Republičkog zavod za statistiku (RZS), potrošačke cene u su septembru bile za 2,5 odsto veće nego na početku ove godine.

Prema RZS, u septembru je u odnosu na avgust najveći rast cena zabeležen kod komunikacija, od 0,7 odsto.

U Nemačkoj inflacija 1,4 odsto

Danas su objavljeni i podaci o inflaciji u Nemačkoj. Tamo je godišnje inflacija pala na 1,4 odsto, a u septembru je bila 0,5 odsto. Cene prehrambenih proizvoda su u odnosu na septembar prošle godine porasle za 4,7 odsto, odeća i obuće za 5,4 odsto a električne energije 3,7 odsto.

Slede usluge stanovanja, voda, električna energija, gas i druga goriva sa prosecnim porastom cena od 0,5 procenata, transport sa porastom cena od 0,4 odsto, dok su ugostiteljske usluge u septembru poskupele za 0,3 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 0,2 procenta.

Pad cena zabeležen je kod usluga rekreacije i kulture i iznosio je 5,4 odsto, dok su cene odeće i obuće i nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana bile manje za 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga u septembru nisu se bitnije menjale, naveo je Republički zavod za statistiku.

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su devizne rezerve na kraju septembra bile 10,4 milijarde evra čime se  obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 333 odsto, kao i pokrivenost uvoza robe i usluga više od sedam meseci.

Najveći devizni priliv u toku septembra realizovan je po osnovu korišćenja kredita od Evropske investicione banke, u iznosu od 54,7 miliona evra. Od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 37,2 miliona evra, dok su banke po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 26,5 miliona evra.

Najveći devizni odliv u istom periodu realizovan je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 151,6 miliona evra. Ostali odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 52 miliona evra i po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 42,2 miliona evra, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve NBS, odnosno, rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju septembra iznosile su 6.779 miliona evra.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bojadin

Cveta cvece u nase preduzece!

www

ha ha usluge rekreacije i kulture.... o zemljo indjijo

special image