• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HORES: Hoteli će zbog PDV-a u sivu zonu

Izvor MONDO/Tanjug

Povećanje PDV-a u turizmu, sa osam na 20 odsto, smanjiće prihode u budžetu jer će poslovanje preći nelegalnu zonu, upozoravaju iz Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

Predloženim povećanjem PDV-a na usluge hotelskih i ugostiteljskih usluga, prihodi u državni budžet će biti smanjeni, a ne povećani, jer će se broj gostiju značajno smanjiti i mnogi hoteli će propasti, ocenjeno je na današnjem sastanku Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES.

Predsednik Skupštine HORES-a Toma Momirović je upozorio da je takvo povećanje neodrživo za tu privrednu granu i da će posledica biti to, da će mnogi hoteli preći u sivu zonu poslovanja, drugi će biti trajno nekonkurentni, u Beogradu će biti zaustavljene investicije, dok će mnogi hoteli u unutrašnjosti biti zatvoreni.

Molimo da nas ne stavljaju u težu situaciju nego što su hoteli u regionu i u EU, gde taj porez ne prelazi 10 odsto, a u mnogim zemljama je i niži, kazao je Momirović.

Direkter hotela MK mauntin rizort Nikola Avram je konstatovao da će svi hoteli na Kopaoniku poslovati sa gubitkom, a da će od ukupnog broja hotela u Srbiji, 95 odsto iskazati gubitak jer, recimo, Vrnjačka Banja i Zlatibor nikako neće moći da podignu cene za 12 odsto.

Direktor beogradskog hotela Kraun plaza, koji će biti otvoren 15. decembra, Živorad Vasiljević je naveo da će imati veliki problem da obezbedi odgovarajuće dobavljače za već ugovorene konferencije.

Prisutni su se dogovorili da formiraju ekspertski tim, koji će napraviti analizu i argumentovano predočiti Vladi Srbije da će povećanje PDV u turizmu, u stavri smanjiti prihode za republički budžet.

Gubitak 180 miliona dolara

Direkor HORES-a Georgi Genov je rekao da će sa povećanjem PDV-a svaki turistički aranžman biti skuplji u proseku za oko 200 evra, što će uticati i na manji dolazak inostranih gostiju, a ne samo domaćih. Procenjuje se da će devizni priliv od turizma biti smanjen za oko 180 miliona dolara. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić je upozorio da postoji problem i sa već ugovorenim kapacitetima za narednu godinu, gde se može očekivati veliki broj otkaza. "Očekivali smo da će receptivni turizam imati još nižu stopu PDV-a, on je u Hrvatskoj i Crnoj Gori ukinut, ali sada možemo očekivati da će prihvat inostranih gostiju opasti", naveo je on.

HORES je u četvrtak saopštio da bi povećanje stope PDV na usluge hotelskog smeštaja, sa osam na 20 odsto, direktno uticalo na smanjenje konkurentnosti srpskog turizma.

U tom udruženju ocenili da se tim povećanjem, koje je predviđeno najnovijim predlogom Vlade Srbije o izmenama Zakona o PDV-u, ne bi doprinelo prihodu budžeta, već naprotiv, smanjenju prihoda od PDV-a na duži rok.

Ukoliko do povećanja poreske stope dođe, Srbija bi imala ubedljivo najvišu stopu PDV-a na smeštaj, u regionu ali i šire, ukazuju u HORES-u.

Hrvatska stopa PDV na usluge hotelskog smeštaja iznosi 10 odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, Crnoj Gori sedam, Bugarskoj devet procenta, Francuskoj i Nemačkoj sedam odsto, u Grčkoj 6,5 odsto, Makedoniji pet procenata, istaknuto je u saopštenju.

Pored toga u Hrvatskoj i Crnoj Gori, agencije koje dovode strane turiste oslobođene su poreza, dok se kod nas odobravaju krediti koji do sada nisu dali nikakve efekte.

"Neposredno pred donošenje ovih mera, bilo je reči o podršci privatnom sektoru i ne sumnjamo da je to bila jedna od vodilja vlade, ali je povećanje poreza od 150 odsto, radikalno povećanje koje izlazi iz okvira predvidljive poreske politike", istaknuto je u saopštenju HORES-a.

Prema njihovom mišljenju danas nijedan posao ne može da podnese da bude dodatno oporezovan sa 12 odsto od ukupnih prihoda, a naročito hotelijerstvo koje traži velike inicijalne investicije, a koje se obično finansiraju kreditnim sredstvima.

Ovakve mere će imati negativne efekte u oblasti turizma i ugostiteljstva, a posledice će osetiti čitava privreda, smanjenjem potrošnje i investicija u ovu privrednu granu i seljenjem kapitala u druge konkurentne zemlje.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Sramna i nestrucna odluka! Povecati PDV za 150% ce dovesti do toga da ce nas strani turisti zaobilaziti kao destinaciju, takodje i ulaganja koja su u ovomom trenutku mala bice jos manja! I 10% je mnogo, i sa tom stopom bi opet bili medju nejvecim stopama u okruzenju, a i sire, a ne 20% ! Strasno!

V.S.

Zalosno je sto celnici Vlade, ovom odlukom povecanja PDV-a sa 8 na 20% za hotelijere, vratili bi nas 100 koraka unazad u privrednom razvoju. Buduci da ionako imamo najvise cene hotela u regionu, bice zabelezen znatan pad receptivnog turizma, a samim tim i deviznog priliva u budzetske kase! A da ne spominjemo to koliko bi ljudi u Srbiji verovatno ostalo zbog posla, jer bi sve to za posledicu imalo gasenje mnogih ugostiteljskih objekata, koji se vec nalaze na rubu egzistencije!

special image