• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Verovali ili ne: Porasla nam je kupovna moć

Izvor Tanjug

Kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne, odnosno minimalne potrošačke korpe u avgustu je bila veća u poređenju s julom, tvrde iz Ministarstva trgovine.

Do povećanja kupovne moći došlo je zahvaljujući, pre svega, povećanju prosečne mesečne neto zarade, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe u avgustu je bilo potrebno 1,46 prosečnih zarada, od 44.770 dinara, a za pokriće minimalne bilo je dovoljno 0,76 prosečne zarade.

Prosečna potrošačka korpa za avgust je iznosila 65.299 dinara i veća je za 0,74 odsto ili 475,28 dinara, u odnosu na jul, a minimalna je iznosila 34.244 dinara i veća je za 0,53 odsto ili 178,05 dinara.

Potrošačke cene proizvoda i usluga su u tom mesecu, u proseku bile veće za 0,4 odsto.

U svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, a nije bila dovoljna za pokriće prosečne.

Posmatrano po delatnostima, a u odnosu na prosek neto zarade u Republici (44.770 dinara), najveću neto zaradu statistika je registrovala u uslužnim delatnostima u rudarstvu (117.996 dinara), proizvodnji koksa i derivata nafte (104.339 dinara) i eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa (98.800 dinara).

Najniža neto zarada zabeležena je u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji (20.617 dinara), iznajmljivanju i lizingu (21.235 dinara) i u delatnostima pripremanja i posluživanja hrane i pića (23.817 dinara).

Tagovi

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

deny

u nasem gradu plate su kod privatnika od 18000 do 25000,znaci mi jedemo svaki drugi mesec

ana

Sad jedemo od muke :)))

gasi

Da li sam ja lud. Pa u mojoj okoline svima je sve teze i teze. A ustvari svi radimo kod privatnika.....nismo u drzavnoj sluzbi!

special image