• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otvaranje pregovora s EU privlači investicije"

Izvor Tanjug

Otvaranje pristupnih pregovora sa EU predstavlja istorijsku prekretnicu koja će Srbiji pružiti priliku da promeni sliku o sebi i privuče investicije, ocenili su učesnici 13. Srpskog ekonomskog samita.

Ambasador Francuske Fransoa-Gzavije Denio je istakao da je EU prirodna porodica Srbije i da je Srbiji za pridruživanje potrebna jaka ekonomija kako bi postala snažan partner u EU.

"Otvaranje pregovora o pristupanju predstavlja jedinstvenu priliku da se promeni slika o Srbiji i privuku investicije", rekao je Denio.

Prema njegovim rečima, to će biti istorijski trenutak i Srbija treba da iskoristi priliku.

Važno je da se ne uđe u fazu neodlučnog oklevanja, već da se iskoristi zamajac, napomenuo on.

Francuski ambasador je odao priznanje strateškoj odluci vlade da privredni rast Srbije bude predvođen industrijskim izvozom i podsetio da je EU glavni ekonomski partner Srbije jer 60 odsto trgovinskse razmene Srbija ima sa članicama Unije.

Članstvo Srbije u EU bi imalo pozitivan uticaj i na susede u smislu povećanja bezbednosti u regionu i u tom smislu uspeh Srbije nije bitan samo za Srbiju, već i za ceo region, poručio je on.

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner ukazao je na značaj privilegovanih odnosa Srbije i Austrije i izrazio nadu da će oni, imajući u vidu evropske integracije Srbije, biti još bolji u budućnosti.

Prema njegovom mišljenju, evropska opcija je prava opcija za Srbiju, a jedno od dostignuća sadašnje vlade jeste što je raskinula sa mitovima o postojanju više opcija i pokazala odlučnost da se suoči sa realnošću.

"Ta odlučnost se vidi u nastojanjima da se pronađe rešenje za trajnu normalizaciju odnosa sa Prištinom, da se suoči sa realnošću i da se ta realnost iskoristi na najbolji mogući način za srpsku zajednicu na Kosovu", rekao je Ajgner i dodao da je bitno da se normalizacija odnosa sa Kosovom uredi na zadovoljavajući način.

Srpsko rukovodstvo pokazalo je i spremnost da se uhvati u koštac sa suštinskim manjkavostima kao što su korupcija i potrebna reforma u ekonomskom i javnom sektoru kao i pravosuđu, rekao je on.

Napredovanje Srbije ka EU pozitivno utiče i na bilateralne odnose i saradnju i Austrija će nastaviti da podržava Srbiju raznim projektima.
"Želimo da jaka Srbija napreduje i pridruži se Evropskoj uniji", poručio je Ajgner i dodao da se austrijski investitori odlučuju za Srbiju zbog njene evropske perspektive.

Govoreći o iskustvima Mađarske, Žolt Bečej, koordinator za međunarodne i ekonomske poslove ministarstva spoljnih poslova Mađarske je upozorio da pregovarački proces neće biti lak i da Srbiju prvih pet godina očekuju ekonomski pritisci i konkurencija.

On je, međutim, istakao da u tome ima veliku ulogu regionalna saradnja kao što su recimo bilateralni nastupi na tržištima, infrastrukturni projekti i energetska bezbednost.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image