• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javni dug u septembru pao na 19,1 milijarda evra

Izvor Beta

Javni dug Srbije u septembru je smanjen za 76 miliona evra i iznosio je 19,1 milijardi evra, saopštila je danas Uprava za javni dug Ministarstva finansija.

Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju prošlog meseca iznosilo je 58,1 odsto. Prema fiskalnim propisima dozvoljena gornja granica duga je 45 odsto.

Od početka godine Srbija je otplatila deo javnog duga u iznosu 382 milijarde dinara (3,4 milijarde evra), od čega na ime glavnice otplaćeno 312,3 milijarde dinara (2,8 milijardi evra).

Najveće razduživanje za devet meseci ove godine bilo je na domaćem finansijskom tržištu, gde je otplaćeno 214,1 milijarda dinara (1,9 milijardi evra) duga po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti, dok su troškovi kamata za otplatu tih hartija bili 32,8 milijardi dinara (300 miliona evra).

Obaveze prema inostranim poveriocima plaćene su u iznosu od 88,4 milijardi dinara (800 miliona evra), od čega je za otplatu glavnice isplaćeno 57,9 milijardi dinara (500 miliona evra).

Za finansiranja dospelih obaveza Srbija se tokom septembra zadužila prodajom hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 21,1 milijardu dinara (187 miliona evra).

Na kraju septembra ispunjeno je 68,2 odsto plana finansiranja predviđenog rebalansom budžeta za 2013. godinu, saopštila je Uprava za javni dug.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image