• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ružić tvrdi da nećemo trpeti zbog hrvatskog duvana

Izvor MONDO/Agencije

Ministar zadužen za evropske integracije kaže da dogovor o uvozu cigareta po sniženoj tarifi neće staviti Srbiju u degradirajući položaj, "već će pružiti dodatnu priliku srpskim izvoznicima".

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je da je Vlada Srbije usaglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i čitave EU.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Ružić je rekao da je Koordinaciono telo Vlade Srbije za pristupanje Evropskoj uniji juče donelo odluku da sprovede "adaptaciju svih 88 tarifnih linija".

"Radi se o 1.625 tona cigareta što nije samo za cigarete iz Hrvatske već i za sve zemlje EU. Van te kvote, svaka ptrošnja cigareta biće opterećena sa 58 odsto", rekao je Ružić.

Ružić je dodao da izvoz Srbije prema EU pa time i prema Hrvatskoj nema nikakvu tarifnu stopu i pozvao privrednike u Srbiji da to iskoriste.

"Ništa se epohalno neće dešavati niti se desilo (po pitanju uvoza hrvatskih cigareta)", rekao je Ružić i dodao da će Vlada Srbije uvek voditi računa o interesima države.

"Domaće tržište apsorbuje više od 21-22 hiljade tona cigareta", rekao je Ružić i istakao da kvota od 1.625 tona ne važi samo za Hrvatsku, već za celu EU, a van te kvote potrošnja cigareta iz uvoza biće carinski opterećena sa 58 odsto.

Reč je o godišnjoj kvoti od 1.625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, koje su na osnovu sporazuma CEFTA opterećene sa svega 15 odsto carine, što je gotovo četiri puta niže nego u slučaju cigareta iz drugih evropskih država, koje se carine sa 57 odsto.

Podsećajući da je sistem uvoza na taj način funkcionisao poslednjih šest godina, Ružić je napomenuo da izvoz cigareta iz Srbije u zemlje EU, uključujući Hrvatsku, neće biti carinski opterećen, odnosno da će biti po nultoj carinskoj stopi.

To je, kako je istakao, velika prilika i za srpske privrednike.

Ružić je rekao i da su iz Brisela stigla uverenjavanja da "neke necarinske barijere, koje su postojale u dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj", više neće biti moguće, pošto Hrvatska sada, kada je postala članica EU, mora da primenjuje standarde Unije.

Pitanje kvote uvoza cigareta nije bilateralno pitanje, već se o njemu razgovara s Evropskom komisijom, a ne pojedinačnim državama članicama, kazao je ministar Ružić.

On je istakao i da je važno da se, prilikom donošenja odluka od velikog značaja za srpsku privredu, posebno vodi računa o ekonomskim i političkim interesima zemlje, kao i na koji način i koliko se puni državni budžet.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srbin

je li moguce da ovolika neznalica i prodavac magle ovom napacenom narodu prica ovakve gluposti i pri tome ih svesno laze?!?

on

ako veliki Ruzic tako kaze,onda mu se mora verovati...ipak on vodi veoma bitno ministarstvo...

special image