• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od "Er Srbije" iduće godine 710 miliona dolara

Izvor Tanjug

Nova nacionalna aviokompanija "Er Srbija", koja će iduće nedelje početi sa radom, doneće privredi Srbije 710 miliona dolara u 2014. godini, što je 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuje studija "Oksford ekonomiksa."

U analizi, koju je "Oksford ekonomiks" izradio za tu kompaniju, navodi se da će direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biti povećanje BDP-a u iznosu od 190 miliona dolara u 2014, što će kroz povećane poslovne mogućnosti, turizam, trgovinu, investicije i globalnu povezanost, dostići iznos od 710 miliona dolara.

Stručnjaci procenjuju da će nova avio-kompanija odmah doneti ekonomsku dobit Srbiji, putem nekoliko ključnih kanala: otvaranja radnih mesta, upravljanja lancem dostave i preko povećanja kupovne moći.

Očekuje se da udeo "Er Srbije" (Air Serbia) u BDP, kao rezultat svakodnevnog poslovanja, bude 118 miliona dolara, uz stvaranje dodatnih 4.700 radnih mesta samo u Srbiji.

Do 2014. planirano je da se broj vazdušnih linija "Er Srbije" udvostruči. Na osnovu ukupnog porasta broja vazdušnih linija, u skladu sa predloženom putnom mrežom i brojem prevezenih putnika, ta povezanost će doneti prihod srpskoj privredi od oko 54 miliona dolara, što je 0,12 odsto BDP-a zemlje.

U izveštaju se ističe da je veća vazdušna povezanost ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, što olakšava integraciju zemlje u globalnu ekonomiju.

Globalni podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih ulaganja u domaću privredu i vazdušne povezanosti.

Uz to, potrošnja koja se očekuje u Srbiji, kao rezultat poslovanja nove nacionalne aviokompanije, pokrenuće dodatne aktivnosti u privredi, podržavajući dalji rast BDP-a i otvaranje novih radnih mesta.

Očekuje se da prihod od noćenja stranih putnika, što iznosi 1.500 dolara po putniku, dodatno poveća BDP za 250 miliona dolara, što će istovremeno otvoriti i oko 8.500 novih radnih mesta u 2014. Kompanija će biti od izuzetnog značaja i za izvozno orijentisano poslovanje, posebno sa EU.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić smatra da je studija pokazala važnost snažne, komercijalno uspešne nacionalne avio-kompanije, navodi se u saopštenju te kompanije.

Jaka "Er Srbija" je od vitalnog značaja za našu nacionalnu privredu. To stvara radna mesta ne samo u okviru avio-kompanije, već i u nizu drugih važnih sektora. Ona donosi prihod, ne samo našoj kompaniji, već i hiljadama firmi, velikih i malih, koje posluju u našoj zemlji, kazao je Kodnić.

Prvi avion u bojama i sa oznakama Er Srbija" zvanično će 25. oktobra predstaviti potpredsednik vlade Aleksandar Vučić na skupu zaposlenih u ovoj aviokompaniji, međunarodnih medija, visokih vladinih i drugih zvaničnika.

Vučić će svečano otkriti prvi erbus A319 tog prevoznika, sa novim znakom, u crvenoj, plavoj i beloj boji, na ceremoniji na beogradskom aerodromu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Немања

Ови наши политичари схватили да је уверљивије када то каже Оксфорд економикс уместо неког њиховог економисте одавде.

pedja

@Немања Normalno je da ovakve studije rade svetski poznate ustanove. Mada ne treba biti strucnjak da se zakljuci da investiranje u vazdusni saobracaj moze da izazove niz pozitivnih efekata u nasoj privredi. Ja se nadam da ce se pojaviti investitor i za zeleznicki saobracaj, koji je za privredu i transport tereta mozda i od vece vaznosti od vazdusnog.

special image