• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS modernizuje novosadsku rafineriju

Izvor Tanjug

Naftna industrija Srbije (NIS) planira da modernizuje Rafineriju nafte Novi Sad i u to postrojenje uloži više od 100 miliona dolara.

NIS planira da u modernizovanoj Rafinerije nafte u Novom Sadu proizvodi visoko kvalitetna bazna ulja, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu, najavio je ranije generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, istakavši da će kapacitet rafinerije biti 180.000 tona godišnje.

Zahvaljujuci tom ulaganju, rafinerijski pogoni biće spaseni, a novosadska rafinerija baznih ulja biće jedinstvena u ovom delu Evrope.

Rafinerije sa takvim proizvodnim programom maziva su retkost u svetu i slična postoji samo u Švedskoj, dodao je Kravčenko.

Planirano je da nove proizvodne linije u Rafineriji Novi Sad budu puštene u rad 2015. godine, najavio je Kravčenko.

Sirovina za proizvodnju baznih ulja u novosadskoj rafineriji biće nafta tipa "velebit", koja se proizvodi u Srbiji i koja ima jedinstvena fizičko-hemijska svojstva pogodna za proizvodnju tih ulja, a koristiće se i teški ostaci hidrokrekinga iz Rafinerije u Pančevu, kazao je Kravčenko.

U NIS-u su ranije objasnili da će to omogućiti postizanje ekonomske i proizvodne sinergije dve NIS-ove rafinerije, a izgradnja pet novih kapaciteta za proizvodnju baznih ulja u Rafineriji Novi Sad predstavlja sledeću fazu modernizacije proizvodnih kompleksa NIS-a.

U NIS-u su istakli da su prednosti koje Srbija ima za realizaciju tog projekta - dostupnost domaće nafte tipa "velebit", čije procenjene rezerve su dovoljne za oko 10 godina proizvodnje tih ulja, kao u i postojanje kompaktnog proizvodnog kompleksa i sirovina u jednom regionu, za razliku od konkurentskih kompanija koje iz različitih delova sveta uvoze sirovine za proizvodnju baznih ulja ili čak uvoze gotove proizvode.

Iz nafte tipa "velebit" proizvodiće se naftenska bazna ulja, a iz ostataka hidrokrekinga iz Rafinerije Pančevo parafinska ulja.

Naftenska bazna ulja koriste se za hemijsku industriju i elektroenergetiku i za proizvodnju guma, dok se parafinska bazna ulja koriste za motore i hidrauličke sisteme.

Strategiju razvoja proizvodnje baznih ulja u Rafineriji Novi Sad odobrio je Odbor direktora NIS-a u maju 2012. godine, a usaglasila su ga dva najveća akcionara kompanije � Vlade Srbije i kompanija "Gasprom njeft".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image