• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su zanimanja koja se ne isplate

Izvor mondo.rs

Ako želite da završite fakultet i potom nađete dobro plaćen posao, izbegavajte oblasti obrazovanja, umetnosti, administracije, građevinarstva...

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ova zanimanja imaju najslabije prosečne zarade za visoko obrazovani kadar, pišu "24 Sata"

Nastavnici su bez sumnje najslabije plaćen visokoškolovani kadar u Srbiji. Osim što imaju male plate, dugo čekaju i na posao. Tako je prosečna bruto zarada u oblasti obrazovanja, u martu ove godine bila 66.340 dinara, odnosno neto 39.023. Ako ste ste pri tom školovali za profesora fizičke kulture, na radnu knjižicu ćete čekati oko dve godine, a ako ste profesor razredne nastave, čeka vas 1,9 godina na birou.

Pravni fakultet je posebno popularan među studentima, a mladi teško dolaze do posla u struci. Zanimanje "advokatski pripravnik" istovremeno ima i jednu od nižih plata na tržištu rada - kaže Elena Erdeljanović iz Infostuda. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje diplomirani ekonomista ili pravnik čekaju po dve i po godine na posao na birou. Uz sve to, plata visokoobrazovnog kadra u administraciji u martu je bila bruto 88.372, odnosno 51.893 neto.

Godišnja školarina na Građevinskom fakultetu je 100.000 dinara, ne računajući ostale troškove, što su dve prosečne plate visoko obrazovanog građevinca, koji je inkasirao marta ove godine 52.414, jer je prosečna bruto plata bila 89.105 dinara. Osoba sa fakultetskom diplomom zaposlena u oblasti poslovanja nekretninama zaradila je 60.190 dinara neto, odnosno njena plata je bila u martu 102.324 dinara bruto.

U oblasti zdravstvene zaštite prosečna bruto plata bila je 101.254 dinara, što je tek 60.120 dinara u neto iznosu. Vredi znati, takođe, da na birou za nezaposlene jedan doktor stomatologije provede u proseku 1,9, a doktor medicine 1,7 godina, pišu "24 Sata".

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

Studiram biologiju na PMF-u, gde nam se oci otegnu do poda dok naucimo dobar deo zivotinjki, biljaka, i uz to jos po neke stvari, koje su sastavni deo studijskog programa. Iako volim to, i ne zalim se, svakodnevno postavljam sebi jedno te isto pitanje: ,,Boze, sta da radim sa ovim, gde cu naci posao?'' Tako da sam resila da po zavrsetku studija odem odavde, jer ce neko drugi ceniti moj uspeh, znanje, trud i ljubav koji sam ulozila. Ali... Opet ostaje ono ''ali'', a to je nada da ce i u ovoj nasoj zemljici na brdovitom Balkanu, mozda ipak biti nesto bolje. Pozdrav svima!

Goran

Ja sam gradjevinac i sam neznam koliko me je skolovanje koštalo i sada sedim kući više od tri godine i ne mogu da nadjem posao. Najbolje je uopste ne studirati i ne trošiti se jedino sto od studiranja možete dobiti je neka bolest

Red star

@Goran Potpuno si u pravu.Prezaliti ne mogu sto sam studirala, i sa zavrsenom srednjom skolom mogla sam ovako sedeti kod kuce

special image