• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U Srbiji više od 500.000 radnika na crno"

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Saša Radulović ocenio je da je najbolja, najtransparentnija i najefikasnija "subvencija" - smanjenje nameta na rad, i da je trenutna poreska politika glavni uzročnik zapošljavanja na crno ili na sivo.

On je u autorskom tekstu za "Nedeljnik" naveo da Srbija ima preko 500.000 zaposlenih na crno i da je veličina sive ekonomije i crnog tržišta oko 30 odsto BDP, a da je način za rešavanje tog problema smanjenje nameta na rad, i to smanjenje doprinosa i uvođenje progresivnog poreza na dohodak.

"Predlog je da se doprinosi na teret poslodavca smanje sa 17,9 odsto na 10 odsto. Doprinosi na teret zaposlenog bi pali sa 19,9 odsto na 15 odsto. Bio bi uveden progresivan porez na dohodak, i to tako da bi na bruto platu do 15.000 porez bio nula odsto, od 15.000 dinara do 50.000 dinara 20 odsto, od 50.000 dinara do 150.000 dinara 30 odsto i 40 odsto preko 150.000 dinara", objasnio je Radulović.

Ovo smanjenje nameta na rad, prema navodima ministra, napravilo bi rupu u budžetu od oko 30 milijardi dinara. Od toga, deset milijardi se odnosi na javna preduzeća i društvena preduzeća. Kako su ona i subvencionisana, rupa u budžetu bi bila manja od 25 milijardi dinara.

"Ovo sve bi moglo biti u potpunosti plaćeno smanjenjem subvencija", naveo je on.

Drugi korak, prema njegovim rečima bi u narednim godinama bilo dalje smanjenje doprinosa na teret zaposlenog sa 15 odsto na 10 odsto, do kraja 2014. godine i dalje na pet odsto i konačno u potpunosti ukinuto. Preduslov daljeg smanjenja je proširenje obuhvata i bolja naplata poreza.

Radulović je dodao i da se dve najvažnije mere za zauzdavanje deficita tiču preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća.

Najbolji signal stranim investitorima jesu uspeh i profit domaćih firmi, naveo je Radulović i dodao da su strani investitori potrebni i poželjni.

"Ali strani investitori su šlag na torti. Domaća privreda je torta. Nama je propala torta. Umesto da radimo, mi smo zamislili da će stranci doći da razviju našu privredu. Ovo je, naravno, kapitalna budalaština", naveo je ministar Radulović.

Zbog restruktuiranja bez posla ostaće 20.000 ljudi

Radulović je rekao da će najmanje 20 do 30 odsto od ukupno 100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, verovatno biti višak.

On je gostujući na RTS, kazao da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.

Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama pošto je"kontrola gotovo nikakva".

Radulović je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svele

Nema zakona . Ja radim 12 god ne prijavljen.

Karaburac

Jeste, tako je, i jos ih je vise i to je veliki problem...i sve se zavrsi na ovoj konstantaciji iz naslova, i tako poslednjih 10-15 godina. Niko nista ne preduzima.

smrca

pa ja radim po ugovoru o delu već 6 godina...... zašto bi dali ugovor o radu..kada u ovoj polulegalnoj varijanti mogu da ti otkažu taj ugovor prvi put kada dobiješ grip !!!

special image