• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija se izvukla za dalje obaranje rejtinga

Izvor MONDO/Fonet

Agencija Standard end Pur potvrdila je danas kreditni rejting Srbije BB-/B uprkos negativnim izgledima iz prethodnog izveštaja iz marta 2013. godine.

 Srbija se izvukla za dalje obaranje rejtinga Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Kao jedan od razloga za to što kreditni jerting nije oboren kao što je bila prognoza, navodi se posvećenost rekonstruisane Vlade Srbije sprovođenju ambicioznog seta mera za fiskalnu stabilizaciju i stimulaciju privrede.

Dobri samo za špekulante

I ovako zadržani kreditni rejting države Srbije na skali S&P je prilično loš. Oznaka "BB-" znači da u zemlji "postoje velike nesigurnosti na polju biznisa, finansija i privrednih uslova", i na skali je dva do tri mesta ispod onog što se smatra preporukom za ozbiljne investitore a ne špekulante. U berzanskom žargonu sve hartije od vrednosti nivoa ispod BBB se nazivaju "đubre".

Kao posebno važne za razvoj ekonomije navode se povećanje ukupne makroekonomske stabilnosti i strukturne reforme, prevashodno kada je reč o najavljenim izmenama Zakona o radu.

Standard end Pur u izveštaju naglašava da postoje rizici od potencijalnog smanjenja rejtinga ukoliko se reforme u potpunosti ne sprovedu i njihov rezultat ne bude vidljiv.

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da očekuje da će sa energičnim sprovođenjem mera uslediti i porast rejtinga u budućnosti, te u tom kontekstu na današnju potvrdu rejtinga, uprkos rizicima, gleda kao na prekretnu tačku na tom putu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image