• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić na Londonskoj o promeni na Beogradskoj berzi

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Ivica Dačić posetio je danas Londonsku berzu, gde je najavio dublju reformu srpskog tržišta kapitala.

Dačić je rekao da su privredne reforme čvrsto opredeljenje vlade, i ocenio da su investicije koje najbrže mogu da promene privredni milje zemlje - takozvane portfolio investicije. Zbog toga će Srbija, rekao je, u najskorije vreme početi da produbljuje reforme tržišta kapitala i njegovih institucija.

Direktor Londonske berze Aleksandar Džastam ocenio je da Srbija prolazi kroz veoma interesantnu transformaciju, budući da pregovori za njeno članstvo u EU počinju iduće godine.

"Iz ugla Londona i londonske finansijske zajednice, veoma se radujemo prilici za saradnju sa vama u tom razvojnom periodu, pogotovo imajući u vidu da je London izvor ogromnog međunarodnog kapitala, investicija i mogućnosti za zemlje širom sveta. Oko 115 zemalja posluje na našem tržištu i nadamo se da će se tom broju jednog dana priključiti i neke nove zemlje", rekao je Džastam.

London nudi, pojasnio je, mogućnost za pomoć u finansiranju privrednog rasta i ekonomije.

Brokeri: Ne može na prečac

Berzanski stručnjaci u Srbiji pozdravili su najavu premijera ali upozoravaju da nije moguće odjednom izgraditi tržište "već su potrebni kontinuirani napori kako bi se steklo poverenje investitora". "Nažalost, državni zvaničnici se u proteklom periodu nisu mnogo obazirali na razvoj tržišta kapitala što je rezultiralo bankocentričnim finansijskim tržištem, te privreda u velikoj meri zavisi od kredita kao izvora finansiranja", kazao je za agenciju Beta broker Nenad Gujaničić iz Vajs (Wise) brokera. Što se tiče najave da bi državna preduzeća mogla da se nađu na listingu Beogradske berze, Gujaničić kaže da eventualno kotiranje državnih kompanija na berzi bila bi dobra odluka pre svega po pitanju podizanja kvaliteta menadžmenta u tim kompanijama koje je trenutno na nedopustivo niskom nivou, istakao je predstavnik Vajs brokera.

"Imamo veliko i dugogodišnje iskustvo u oblasti privatizacije i već imamo 44 kompanije iz centralne i istočne Evrope, kao i preko 150 iz zemalja bivšeg ruskog bloka, tako da već dugo radimo sa zemljama na takvoj transformaciji, na obezbeđivanju kapitala i podrške rastu datih ekonomija i nadamo se da ćemo sarađivati sa vama u okviru istog konteksta", poručio je direktor Londonske berze.

Dačić je rekao da vlada Srbije namerava da sistemski promeni ekonomiju Srbije, da je osnaži, otvori ka svetu i svim tržištima za koje postoji uzajamno interesovanje.

"Svesni smo da bez tržišta kapitala ne možemo to da sprovedemo", rekao je Dačić.

Premijer je naveo da će biti podstaknuto aktiviranje štednje i privlačenje domaćih investicija, takođe preko berze, a listiranje državnog duga na svim nivoima države - od opština i gradova, preko pokrajine do Srbije - daće tržištu instrumente sigurnosti.

"Istovremeno, državna preduzeća, izvor stalne neravnoteže u budžetu, biće listirana na berzi. Menadžment u njima ćemo popraviti i stimulisati koristeći finansijske instrumente vezane za berzu", najavio je.

Prema njegovim rečima, u Skupštini će uskoro biti usvojen zakon o terminskoj berzi (poljoprivrednih proizvoda i agrarnih hartija), s obzirom na strukturu srpske ekonomije, u kojoj poljoprivreda zauzima značajno mesto.

"Sa svim ovim merama, naša zemlja ima najveći potencijal rasta tržišta kapitala u regionu", ocenio je Dacić i dodao da će te mere biti podsticaj stranim investitorima da ulažu u hartije od vrednosti i finansijske derivate na srpskom tržištu.

Krstić: Napravili smo zaokret

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izavio je danas u Londonu da je Vlada Srbije uspela da napravi zaokret u ekonomskoj i finansijskoj politici. Kako je saopštilo Ministarstvo finasija Srbije, on je istakao da je to razlog zašto je baš sada u Londonu organizovana konferencija na kojoj je Srbija predstavljena kao moguća investiciona destinacija. Srpski ministar finansija je naveo da su poslovni ljudi i najveći investitori iz Evrope imali priliku da se informišu o mogućnostima ulaganja u Srbiju i istakao da je "reakcija veoma dobra". "Svi jedva čekaju da uradimo ono što se već ko zna koliko godina izbegavalo i odlagalo, bez nekog dobrog povoda", rekao je Krstić, koji je učestvovao na prvoj konferenciji "Investicioni dan Srbije" u organizaciji Britansko-srpske privredne komore, čiji je domaćin Vlada Srbije. Dodao je da su takvi skupovi izuzetno korisni za Srbiju i da je potrebno da ih bude što više. Krstić je je rekao da je London izabran za prvo predstavljanje Srbije kao moguće investicione destinacije jer je glavni grad Velike Britanije jedan od centara tržišta kapitala i tokova novca.

On je u razgovoru sa novinarima posle Biznis konferencije rekao da se razgovara sa nekoliko veoma važnih i velikih firmi, od kojih neke već rade u Srbiji, a neke su izrazile želju da dođu.

Dačić je ocenio da je Biznis konferencija, koju je Srbija prvi put organizovala u Londonu, bila uspešna.

Jedna šestina ukupnih svetskih investicija nalazi se na Londonskoj berzi, rekao je Dačić i dodao da je zato bilo važno da predstavnici Srbije, na neki način, otvore ovo tržište za razgovore.

Vlada Velike Britanije je, prema njegovim rečima, pozdravila ovu akciju, pa je konferencija organizovana u saradnji sa Britansko-srpskom privrednom komorom.

Premijer je najavio da će u februaru sledeće godine u Londonu biti održana još jedna konferencija, koju će organizovati IBRD sa premijerima svih zemalja Zapadnog Balkana, a očekuje se da će joj prisustvovati i britanski premijer Dejvid Kameron.

Dotle treba da se dobro pripremimo i da vidimo šta su nam regionalni projekti, ili neke komparativne prednosti koje bismo mogli da kandidujemo kod IBRD za zajedničko finansiranje, rekao je Dačić.

On je ocenio da je slika o Srbiji promenjena nabolje, što mora da se iskoristi za promociju zemlje i podsetio da smo u istoriji propuštali prilike koje smo imali.

Jednu je, istakao je Dačić, posle Dejtona upropastio Milošević poništivši lokalne izbore, što je dovelo do političke krize, a druga je propuštena posle 5. oktobra.

Mislim da nemamo više vremena ni luksuza za propuštene prilike i zato ovu treba iskoristiti do kraja, rekao je Dačić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image