• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad dođe do stečaja prvo se isplaćuje minimalac

Izvor Beta

Ministarstvo privrede Srbije je objavilo radnu verziju izmena Zakona o stečaju kojim se ponovo omogućava automatski stečaj, daju šira ovlašćenja stečajnim upravnicima i "bolje štite prava radnika".

Radna verzija izmena Zakona o stečaju predviđa i obezbeđivanje uslova za isplatu minimalnih zarada sa kamatom i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene i bivše zaposlene u firmama u stečaju.

U obrazloženju radne verzije izmena zakona navodi se da je to korak ka obezbeđivanju garantovane isplate tih potraživanja, nakon kojeg bi trebalo da usledi otkupljvanje tih potraživanja od strane Tranzicionog fonda.

Minimalne zarade su svrstane u prvi isplatni red, dok je razlika između minimalne i pune zarade u drugom isplatnom redu.

U predloženim izmenama zakona detaljno je regulisan i način izbora stečajnog upravnika, po pravilu metodom slučajnog odabira, dok u složenim slučajevima stečajnog upravnika može da izabera sudija.

Novi pojmovi koje se uvode izmenama Zakona o stečaju su asistent stečajnog upravnika i kancelarije stečajnog upravnika, koja može da obavlja poslove kao preduzetnik ili firma.

Izmenama zakona prvi put se reguliše stečaj povezanih firmi tako da se u povezanim firmama imenuje jedna stečajni upravnik, obrazuje jedna stečajna masa i jedan plan reogranizacije, načelo ravnomernog namirenja poverilaca primenjuje na sve poverioce povezanih firmi, a međusobna potraživanja povezanih firmi poništavaju.

Novina je i da u slučaju bankrota stečajni upravnik u roku od 15 dana mora da donese plan prodaje sa obrazloženjem efikasnosti i racionalnosti unovčenja stečajne mase.

Predviđen je i novi metod prodaje imovine kroz javno prikupljanje pisanih ponuda, nakon koje sledi javno nadmetanje ili neposredna pogodba u skladu sa nacionalnim standardima za upravljanje stečajnom masom.

Najviša ponuđena cena iz pisane ponude je početna cena za javno nadmetanje, s tim da se javno nadmetanje održava u roku od 15 dana od dana otvaranja pisanih ponuda, a neposredna pogodba u roku od sedam dana od dana neuspelog javnog nadmetanja.

Pre prodaje, stečajni upravnik je dužan da sam uradi ili da pribavi procenu vrednosti imovine stečajnog dužnika, izvršenu uz primenu međunarodnih računovodstvenih standarda.

Ukoliko protekne više od godinu dana između procene i prodaje, na zahtev odbora poverilaca stečajni upravnik pribavlja novu procenu imovine.

Situcija kada postoji potreba da se uvede automatski stečaj odnosno slučaj kad kod dužnika postoji dugotrajna nelikvidnost ili neki drugi razlog za stečaj, a ni jedan predlagača ne podnosit predlog za pokretanje stečajnog postupka ponvo je regulisana predloženim izmenama zakona.

Predložena su rešenja kojim se omogućava aktivno učešće stečajnog dužnka u postupku kroz obavezno lično dostavljanje rešenja o pokretanju postupka i omogućavanje Organizaciji za nadzor da upati predujam troškova.

Nakon uplate predujma primenju se opšta pravila o stečaju, a ukoliko niko ne uplati predujam postupak stečaja se zaključuje, navodi se u obrazloženju radne verzija Nacrta izmena Zakona o stečaju.

Prema radnoj verziji izmena objavljanoj na sajtu Minstarstva (privreda.gov.rs), novost je uvođenje Organizacije za nadzor stečajnih postupaka i osnivanje Komore stečajnih upravnika, umesto Agencije za licenciranje.

Komora će, kao neprofitno strukovno udruženje stečajnih upravnika, sačiniti kodeks profesionalne etike, izdavati, obnavljati i oduzimati licence za rad i voditi imenik stečajnih upravnika.

Organizacije za nadzor će zastupati državne poverioce u postupcima stečaja i restukturiranja i imaće pravo da podnese plan reorganzacije za stečajne dužnike u većinskoj državnoj ili društvenoj svojini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image