• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Investicije koče dozvole, ugovori i porezi"

Izvor Tanjug

Srbiji kao investicionoj destinaciji tri oblasti značajno smanjuju atraktivnost - izdavanje građevinskih dozvola, izvršenje ugovora i plaćanje poreza, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

NALED navodi da u oblastima izdavanja građevinskih dozvola i izvršenja ugovora godinama nema reformi, a povećan je porez na dobit.

Sporo sprovođenje reformi u tim oblastima uticaće na to da, kako je navedeno, značajniji skok na Duing biznis (DB) listi Svetske banke naša zemlja neće moći da ostvari pre izveštaja za 2016. godinu, što bi moglo da se odrazi i na priliv ulaganja.

Najveći pad na toj listi za 2014. imali smo u oblasti izvršenja ugovora, sa 100. na 116. poziciju.

Primetno je da od DB liste za 2007. nije bilo nikakvih reformskih poteza u ovoj oblasti osim uvođenja privatnih izvršitelja koji su povećali obim naplate, ali nisu skratili vreme izvršenja ugovora što i nije njihov zadatak.

U poslednjih šest godina prosečno vreme za izvršenje ugovora iznosi 635 dana.

Pravna sigurnost je jedna od oblasti koju investitori najpre razmatraju pri donošenju odluke o investiranju i zato je neophodno da se u predstojećoj reformi pravosuđa posebna pažnja obrati na postupke koji se tiču privrede i privrednog prava

Takođe, veoma nisko na listi Svetske banke naša zemlja stoji u oblasti plaćanja poreza.

Padu sa 157. na 161. poziciju najviše je doprinelo povećanje poreza na dobit sa 10 na 15 odsto.

Od prvog DB izveštaja Svetske banke broj procedura za plaćanje poreza u Srbiji povećan je sa 41 na 66, a prosečno vreme koje se godišnje utroši na plaćanje obaveza državi poraslo je sa 168 na 279 sati.

Najveći deo tog vremena kompanije potroše na plaćanje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih - 126 sati i u ovoj oblasti Srbija bi mogla da napravi dobar pomak ukoliko zaživi plan Poreske uprave da se uplate ubuduće obavljaju preko jednog računa, navodi NALED.

Rešenje za dalje napredovanje jeste pojednostavljivanje sistema plaćanja poreza i uvođenje što više elektronskih servisa za privredu.

Najnižu poziciju na DB listi naša zemlja i dalje ima u oblasti izdavanja građevinskih dozvola - 182. mesto.

Tu poziciju nismo promenili u odnosu na prošlu godinu, jer se suviše malo radilo na reformisanju sistema izdavanja dozvola.

Ono što je najpre neophodno preduzeti jeste uvođenje "on-line" sistema za praćenje predmeta, koji bi povećao transparentnost, tačno pokazao ko koči proces izdavanja građevinske dozvole i tako povećao odgovornost nadležnih službi, navedeno je u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image