• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investitori: Reforme mogu mnogo bolje i brže

Izvor MONDO/Agencije

Savet stranih investitora kaže da su antikrizne mere Vlade korak u dobrom pravcu ali da reforme moraju biti brže, a njihovo sprovođenje bolje. Premijer Ivica Dačić obećao jednaka pravila igre za sve.

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji Frederik Kuen je predstavljajući godišnju Belu knjigu FIC-a ocenio da je Srbija načinila ogroman korak ka integracijama u Evropsku uniju, jer bi u januaru trebalo da počne proces pregovaranja, što je način da ubrza svoje reforme i da bude dosledna u njihovom sprovođenju.

Kuen je kazao da je od ključnog značaja sposobnost Vlade da sprovede sve najavljene reforme, što se u prošlosti nije dešavalo, odnosno zakoni su bili donošeni, ali njihovo sprovođenje nije bilo dosledno.

"Ako vlada ne bude počela da dosledno sprovodi zakone, neće doći do poboljšanja u Srbiji", kazao je Kuen.

Koen je, na predstavljanju kojem su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović, istakao da su ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije i dalje očuvanje makroekonomske stabilnosti, odnosno smanjenje javnog deficita i držanje javnog duga pod kontrolom.

FIC, kako je naveo, očekuje da se nastavi sa reformama pravosuđa, obrazovanja i poboljša konkurentnost privrede.

Predsednik FIC-a je istakao da bi trebalo nastaviti modernizaciju politike Vlade prema državnom vlasništvu, javnim kompanijama, odnosno trebalo bi omogućiti da kompanije, bez obzira na vlasništvo, budu ravnopravne na tržištu.

Preporuka FIC-a je i da se poboljša poslovna klima kroz smanjenje birokratije, kako bi kompanije radile na efikasniji način, a jedna od ključnih stvari je, prema rečima Koena, promena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji.

On je istakao da je FIC spreman da podržava Vladu Srbije u svim reformama i insistira da Vlada i dalje pokazuje spremnost za dijalog sa FIC-om i drugim organizacijama, kako bi se poboljšala situacija u Srbiji.

Premijer Ivica Dačić je stranim investitorima rekao da u Vladi postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a prioriteti su rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije.

Premijer: I kod investitora zloupotrebe

Premijer Dačić je pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju ali i uputio kritiku da kada dobiju posao ustupaju ga srpskim firmama po znatno nižim cenama, što je ocenio kao "zloupotrebu". Premijer je ocenio i da su zbog loših zakonskih rešenja, domaća preduzeća u nekim slučajevima, u podređenom položaju u dobijanju poslova u odnosu na one iz inostranstva.

Dačić je ponovio da se okosnica plana ekonomskih reformi odnosi na reformu u javnom sektoru, da se privodi kraju proces privatizacije a da je isto tako važna i primena već donetih zakona.

"Imamo velike ambicije u 2014. godini, a to je da se brže pređe s reči na dela, da se zakoni primene, a plan ekonomskih mera mora da gleda u budućnost. Moramo da sprovedemo i mere za oblasti koje su godinama odlagane, kao što je jačanje socijalne zaštite, reforma penzionog i zdravstvenog osiguranja, izmene poreskog sistema, modernizacija obrazovanja i načnog sistema kao i reformu državne uprave", naglasio je premijer.

On je u tom kontekstu istakao da su tri ključne stvari važne za oporavak privrede - definisana uloga države na tržištu, uvođenje jednakih pravila igre za sve i efikasnija javna uprava kao servis građana i privrede.

Ocenivši da se u odnosu na prethodnu godinu u Srbiji mnogo toga promenilo, da se zemlja hrabro suočila sa najvećim problemima a Vlada pokazala da radi i daje rezultate, premijer je pomenuo da se pošlo od rešavanje velikih političkih problema, pre svega Kosova.

"Krenuli smo od glave, a ne od repa. Krenuli smo od Kosova, pokrenuli novu epohu i počeli da lomimo tvrde orahe", rekao je Dačić i naglasio da predstoji još mnogo prepreka, ali da vlada neće odustati od toga da pronađe najfunkcionalnije rešenje.

On je kao važnu stvar pomenuo i poboljšan međunarodni položaj Srbije, zbog činjenice da je dobila status kandidata, a da će otvaranje tehničkih pregovora za nekoliko meseci dovesti do procesa koji će promeniti Srbiju zauvek.

Dačić je podvukao da Evropa nije savršeno rešenje, ali da je i dalje dobar razvojni model da Srbija reši strukturne probleme.

"Moramo tražiti dijalog i što širu bazu za konsenzus i za sprovođenje ekonomskih mera jer ćemo bez toga pasti na prvom kilometru neke pruge ili puta ili na blokadi mosta", zaključio je Dačić.

Učesnicima skupa premijer je na kraju poručio da je, kad je ulazio u salu i kad je video koliko ih je, poželeo da su svi oni strani investitori, ali da to nažalost nije slučaj.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da je uveren da će mere koje je Vlada predložila stabilizovati javni dug zemlje u 2016. godini, i da će on početi da pada od 2017.

Krstić je istakao da su stabilizacija i smanjenje javnog duga kritično važni za kredibilitet Srbije u očima investitora, likvidnost zemlje na međunarodnom tržištu, socioekonomsku stabilnost i ostvarivanje privrednog rasta.

Ministar je istakao da su mere osmišljene tako da ostavljaju prostor za sprovođenje strukturnih reformi koje je davno trebalo da budu sprovedene u državnom sektoru - od državnih preduzeća i banaka do načina na koji se vode obrazovanje, zadravstvo i državna uprava.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je projektovani privredni rast Srbije u narednoj godini 1,5 odsto, a da će ostvarivanje tog rasta u velikoj meri zavisiti od brzine i uspešnosti reformi koje vlada sprovodi.

On je podsetio da su za narednu godinu predviđene jako teške mere štednje, koje moraju da budu sprovedene zbog smanjenjenja budžetskog deficita, pa se postavlja pitanje kako će biti ostvaren rast.

"Gledamo da kroz regulatornu reformu i kroz pomoć u finansiranju kompanija, gde ćemo preko jednog novog garantnog fonda raditi sa bankama da snizimo kamatne stope za celu privredu, značajno potpomognemo rast", rekao je Radulović.

Preman njegovim rečima, značajna sredstva odvojena su za te namene kako bi se i u drugim sektorima, a ne samo poljoprivredi i automobilskoj industriji, ostvario značajan rast.

"Ako postupak privatizacije bude uspešan kao što smo ga dizajnirali to može da da značajan podsticaj privredi", dodao je Radulović.

FIC okuplja 130 kompanija koje su u Srbiji uložile više od 20 milijardi evra. To udruženje svake godine od 2003. izdaje Belu knjigu sa preporukama Vladi kako da poboljša uslove poslovanja.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image