• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: NBS garant finansijskog sistema

Izvor Tanjug

Stabilne javne finansije su osnov za stvaranje stabilne ekonomije, ocenila je u intervjuu za najnoviji broj "Nedeljnika" guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je naglasila da NBS mora osigurati stabilnost cena, ciljanu inflaciju i pouzdan finansijski sistem da bi se ostvarila tri ključna cilja koja je postavio vicepremijer Aleksandar Vučić, a to su "ekomonija, ekonomija i ekonomija".

"Ali, moram i da vodim računa u okviru nadležnosti NBS o uravnoteženosti - skladu celine: banka, privreda, zaposlenost, javni dug, kreditni rejting, poslovni ambijent", dodala je guverner i i naglasila da fiskalna konsolidacija, iako neophodna, nije dovoljna.

"Stabilne javne finansije su krov stabilnog sistema koji je temelj. Ali, dok ne stvorimo stabilan temelj, zasnovan na proizvodnji i na stvarnim troškovima proizvodnje, ali i održivim socijalnim i ekološkim troškovima, moramo ozbiljno i s merljivim rezultatima da radimo na fiskalnoj konsolidaciji", kaže Tabaković.

Ostvarujući stabilnost inflacije na ciljanom nivou u srednjem i dugom roku, NBS otvara prostor za podizanje kredibiliteta monetarne politike. Dodatnim smirivanjem oscilacija kursa dinara stvaraju se uslovi za vraćanje poverenja u nacionalnu valutu, dodala je ona.

Prema rečima Tabaković, rast poverenja u dinar rezultiraće snižavanjem nivoa evroizacije i povećanjem efikasnosti monetarne politike. Niže kamatne stope, kao posledica relaksiranije monetarne politike, uticaće na snižavanje troškova zaduživanja, a samim tim i na povećanje kreditne i privredne aktivnosti i smanjenje nivoa nenaplativih potraživanja.

"U uslovima povećanog privrednog rasta i stabilnih tržišnih uslova naša zemlja bi postala atraktivnija za privlačenje dugoročnog kapitala", poručila je Tabaković.

Ona tvrdi da NBS svojim aktivnostima i merama pokazuje čvrstu rešenost i predanost da u domenu monetarnog i finansijskog sistema obezbedi stabilan ekonomski ambijent, kao podsticaj za dalji priliv kapitala i brži privredni rast.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image