• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Rumunima na "ubrzanju" Koridora 11

Izvor Tanjug

Srbija i Rumunija će u narednih nekoliko nedelja preduzeti konkretne korake na izradi projektne dokumentacije za izgradnju dela Koridora 11 od Beograda, preko Pančeva i Vršca, do Temišvara.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Igor Mirović, izjavio je danas  novinarima, posle sastanka s opštinskim rukovodstvom Vršca, da je neophodno ubrzati stvaranje uslova za izradu projektne dokumentacije na ovom važnom koridoru.

To je, prema njegovim rečima, ono čemu će nadležno ministarstvo, vlada i sve opštine i gradovi na ovoj trasi pristupiti sa još većom snagom.

On je dodao da je država uredila prioritete u izgradnji velikih infrastrukturnih objekata, posebno kada je reč o važnim regionalnim pravcima, koji istovremeno u saobraćajnom smislu predstavljaju puteve prvog reda.

Opština Vršac će, takođe, pripremiti projektnu dokumentaciju i za nekoliko meseci konkurisati kod resornog ministarstva za sufinansiranje nastavka nove faze u izgradnji  Tehnološkog parka, kazao je Mirović i istakao važnost stvaranja infrastrukturnih uslova za sto veće zapošljavanje.

"To ne može da se radi samo rečima, već zajedničkim snagama nadležna ministarstava i lokalne samouprave moraju stvarati infrastukturne uslove da domaći i strani investitori dolaze u većem broju i ulažu sredstva", naveo je ministar.

On je izrazio očekivanje da će već za nekoliko godina biti više novih investitora u zoni Tehnološkog parka, koji predstavlja dobru priliku za ceo kraj.

Kada je reč o inicijativi da Vršac dobije status grada, Mirović je napomenuo da su već vođeni razgovori u okviru Ministarstva s predstavnicima opština koje žele da u formalnom smislu postanu gradovi i pravi centri razvoja u ekonomskom smislu.

On je podsetio da su inicijativu podneli Pirot, Kikinda i Vršac, i dodao da on u taj proces "ne ulazi kao klasični državni birokrata, već kao ekonomista".

"Ideja je da se sedišta pojedinih oblasti i okruga osnaže u formalnom, ali i u suštinskom smislu, i da postanu centri razvoja koji će, kada je reč o regionalnom razvoju, okupljati ne samo svoje potencijale, nego i potencijale susednih opština kada je reč i privredi, prekograničnoj saradnji, ali i modeliranju projekata radi privlačenja sredstava države i evropskih fondova", objasnio je Mirović.

Da bi to sve moglo da funkcioniše važno je, kako je kazao, da imamo što veći broj osposobljenih gradova i kada je reč o administrativnim kapacitetima i o ukupnim potencijalima.

On je izrazio uverenje da će u narednih nekoliko meseci izaći s konačnom idejom da se ovo pitanje otvori i u samoj Narodnoj skupštini.

Važno je da se razgraniči formalni deo od suštinskog dela - da osposobimo gradove da postanu centri regija i oblasti koji će snažno delovati na svoje okruženje i tako zajedno pospešiti ravnomeran regionalni razvoj zemlje, zaključio je Mirović.

Ministar je ranije danas položio kamen tameljac za izgradnju sportske sale u okviru Osnovne škole "Branko Radićević" u Uljmi, a potom obišao Tehnološki park u Vršcu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image