• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo hoće da nacionalizuje Simpo?

Izvor mondo.rs

Ministarstvo privrede neće odobriti konverziju javnog duga Simpa iz Vranja u državni kapital dok ta kompanija ne uradi realnu procenu vrednosti kapitala. Država zadire u privatnu svojinu 8.000 malih akcionara, kažu iz Vranja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, Skupština akcionara Simpo a.d. donela je 30. septembra ove godine odluku o Petoj emisiji akcija u ukupnom iznosu od 6,94 milijarde dinara, kojom se izdaju dodatne akcije kako bi se dug te kompanije prema Republici Srbiji za poreze i doprinose konvertovao u akcije Simpa.

Rukovodstvo Simpa je pokušalo da iskoristi nominalnu vrednost akcija kako bi prikazalo da država treba da postane vlasnik 53,69 odsto ukupno izdatih akcija Simpo a.d, navodi se u saopštenju Ministarstva

Ministarstvo privrede insistira na čistim računima i na tome da se pre konverzije mora izvršiti realna procena kapitala Simpo a.d. jer se samo na taj način može uspostaviti jednaka vrednost davanja.

"Ukupna knjigovodstvena vrednost kapitala Simpa iznosi 5,34 milijarde dinara tako da ni 100 odsto vlasništva ne može da pokrije iznos duga Simpa prema državi", navodi Ministarstvo privrede u saopštenju.

"Rukovodstvo poslovnog sistema Simpo je tokom više razgovora u Ministarstvu privrede pokušalo da prikaže kako će procena vrednosti kapitala zahtevati vreme od najmanje mesec dana, da je nominalna procena izvršena u "skladu sa zakonom" i tražilo da se pripremi zaključak koji će potvrditi konverziju javnog duga te kompanije u kapital države.

Ministarstvo privrede neće dozvoliti konverziju potraživanja prema nominalnoj vrednosti kapitala kako predlaže rukovodstvo Simpa, jer bi to bilo štetno za budžet Republike Srbije i poreske obveznike", piše u saopštenju.

"U odsustvu procene fer tržišne vrednosti kapitala u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, jedino prihvatljivo rešenje u okviru sporazuma koje je potpisalo prethodno Ministarstvo finansija i privrede je da Republika Srbija po osnovu konvezije potraživanja odmah postane vlasnik 100 odsto akcija Simpa, kako bi se stvorili uslovi za normalizaciju poslovanja tog sistema i overavanje zdravstvenih knjižica", navodi se na kraju saopštenja Ministarstva privrede.

SIMPO: TO JE ZADIRANJE U PRIVATNU SVOJINU

Na ovakav stav Ministarstva iz Simpa su saopštili bi ovakvo preuzimanje bilo "direktno zadiranje u prava 8.000 malih akcionara" i da je u potpunoj suprotnosti sa normama koje štite pravo privatne svojine.

"Odluku da se odrekne svojine nad svojim akcijama mora da donese svaki pojedinačni akcionar zasebno, a ne država ili menadžment Simpa", navodi se u saopštenju Simpa dostavljenom Beti.

Simpo je naveo da je "u celini, dosledno i blagovremeno preduzeo sve mere da u roku od mesec dana zakaže i održi vanrednu sednicu Skupštine akcionara i da donese odluku o povećanju kapitala i konverziji potraživanja države po osnovu poreskih obaveza u trajni ulog u kapitalu kompanije".

U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 28. avgusta ove godine, Simpo je, kako je navedeno, održao vanrednu sednicu Skupštine akcionara 26. septembra kojoj je prisustvovao i zastupnik državnog kapitala.

Na toj Skupštini je doneta odluka o Petoj emisiji akcija Simpa po ceni od 5.670 dinara, koja je, kako tvrdi Simpo, utvrđena u skladu sa zakonom.

"Ta cena je primenjivana i u prethodne dve emisije, koje je država prihvatila i kojima su dugovi pretvoreni u kapital", ističe se usaopštenju Simpa.

Objašnjeno je da Petom emisijom akcija Simpa država stiče 67,99 odsto akcija te kompanije sa pravom glasa, odnosno 53,69 odsto ukupnog kapitala, ta da, zajedno sa prethodnim emisijama akcija, ukupno učešće države iznosi 74,9 odsto.

"Simpo je blagovremeno izvršio sve svoje obaveze po Zaključku Vlade i stvorio uslove da država postane većinski vlasnik, a procena vrednosti kapitala na kojoj sada insistira Ministarstvo privrede, koja traži duži vremenski period, suprotna je izričitim zahtevima i rokovima koje je postavila Vlada", navodi se u saopštenju Simpa.

Dodaje se da je po finansijskom izveštaju revizora na kraju 2012. vrednost ukupne imovine bila 25,2 milijardi dinara.

Simpo je, kako je saopsteno, dostavio sve podatke za "ličnu kartu

preduzeća i svoj predlog Programa finansijske konsolidacije i želi da sarađuju sa Ministarstvom privrede u realizaciji Zaključka Vlade o konverziji poreskog duga u državni kapital.

"Simpo ne traži subvencije od države, već samo garanciju za dobijanje kredita od poslovnih banaka kojim će se obezbediti sredstva za finansiranje tekućeg poslovanja, a naročito izvoza", istaknuto je u saopštenju kompanije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image