• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas jeftiniji od 1. decembra, Srbijagas za promene

Izvor Tanjug

Gas u Srbiji pojeftiniće od 1. decembra za 3,6 odsto, najavio je danas generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović. Vlada mora da se odluči šta hoće sa Srbijagasom, a ta kompanija ima svoj plan reorganizacije.

Gas će pojeftiniti zato što je dolar otišao na dole, kazao je Bajatović na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o perspektivama razvoja Srbijagasa.

On je precizirao da će do pojeftinjenja doći i zbog uvođenja metodologije o javnom snabdevanju potrošača u Srbiji gasom koju primenjuje nadležna Agencija za energetiku.

Od 1. decembra ove godine cene prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji biće niže u proseku za 3,2 odsto, a za sve kupce prosečno za 3,4 odsto, prema preliminarnom obračunu Agencije za energetiku, koja je pozvala snabdevače da joj dostave nove cene na saglasnost.

Ova promena cene je nastala zbog promene nabavne, uvozne cene i pada kursa dolara, saopštila je danas Agencija za energetiku.

Agencija je, kako se navodi, zatražila od svih javnih snabdevača da joj što pre dostave odluke o cenama za krajnje kupce, kako bi, posle analize predloga, mogla dati saglasnost na nove cene.

Pri ovoj promeni cena neće se menjati cene pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa (mrežarine) koje su utvrđene 2011. godine.

Srbijagas je obavestio 33 javna snabdevača prirodnim gasom da će nova veleprodajna cena, na osnovu koje ovi snabdevači formiraju cene za javno snabdevanje, biti 37,69 dinara po metru kubnom, što je za 3,6 odsto niže od sadašnje cene.

Povodom cena gasa i stanja u Srbijagasu Bajatovičć je rekao da Vlada treba da prestane sa vođenjem socijalne politike preko Srbijagasa i to prebaci na budžet, ako hoće da restrukturira to JP, a to zahteva ozbiljnu političku odluku.

"Odluka Vlade mora da bude jasna i neopoziva, jer dosadašnje vođenje socijalne politike preko Srbijagasa, ne samo prema građanima, nego i prema privredi, posebno preduzećima u restrukturiranju, mnogo košta".

Neraalno mala cena gasa uopšte, velika kašnjenja sa plaćanjem iz toplana i neplaćanja preduzeća u restrukturisanju, dovelo je do gubitka od milijardu i šezdeset miliona evra.

Srbijagas je dostavio ličnu kartu preduzeća Ministarstvu privrede još 27. septembra, a za njegovo restrukturisanje nadležna su Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, a u razgovore će biti uključen premijer Ivica Dačić i stručnjaci.

Finansijsko restrukturisanje Srbijagasa koštaće  između 600 i 800 miliona evra, a kompanija će u razgovorima ponuditi model na kome već radi dve i po godine, a koji podrazumeva da preduzeće ostane nacionalna gasna kompanija u stoprocentnom državnom vlasništvu.

Bajatović je rekao da se zalaže za to da Srbijagas bude holding uz pravno, a ne vlasničko razdvajanje delatnosti unutar kompanije, što znači stvaranje nove srpske gasne kompanije.

Važno je da Srbijagas postane investiciono sposoban sa kapitalom od minimum sto miliona evra i jasnom podrškom Vlade da se uvede red u plaćanje isporučenog gasa, kazao jeon.

"Srbijagas je toliko ozbiljno i opasno pitanje da ne može da se reši lupanjem šake o sto. Pitanje restrukturiranja Srbijagasa mora se odvijati u javnoj raspravi, ne mislite valjda da je sva pamet u ministarstvima, ima nešto i u komorama i u privredi", kazao je Bajatović.

On je naveo da je predviđeno da restrukturiranje kompanje bude završeno do 1. januara 2015, istakavši da je model za koji se zalaže Srbijagas u skladu sa Trećim energetskim paketom EU o razdvajanju  transporta i prodaje gasa.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image