• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska od on-lajn kasa očekuje milijardu evra

Izvor Beta

Poreska uprava Srbije očekuje da će novi sistem fiskalizacije povećati prihode budžeta za više od milijardu evra godišnje, jer do sada nije plaćan porez za svaki treći naplaćeni račun.

Kako su agenciji Beta kazali u Poreskoj upravi, procena o povećanju prihoda zasniva se na dosadašnjim kontrolama fiskalnih kasa koje pokazuju da svaki treći fiskalni račun nije izdat ili je falsifikat i iskustvima zemalja iz regiona koje su uvele takav sistem.

U Poreskoj upravi su istakli da novi sistema fiskalizacije podrazumeva mnogo liberaliniji pristup po pitanju opreme i softvera kod poreskih obveznika i da će moći da ga zadovolji bilo koji računar sa štampačem i pristupom internetu najslabije propusne moći.

Prema proceni Poreske uprave oko 50 odsto postojećih fiskalnih uređaja moći će bez većih problema da se prilagodi novim uslovima fiskalizacije.

Neophodno je samo da se instalira odgovarajuća aplikacija za koju će Poreska uprava da objavi jasnu i svima dostupnu specifikaciju, kao bi sve firme i pojedinci koji imaju adekvatna znanja bili u prilici da je izrade, precizirali su u Poreskoj upravi.

Kako su ocenili u Poreskoj upravi, takav pristup će dovesti do ozbiljne konkurencije i najverovatnije do pojave besplatnih rešenja koje će se pojaviti na internetu.

Izmene će se odnositi na sve obveznike fiskalizacije, kazali su i dodali će za sada u Poreskoj upravi ne mogu da kažu da li će biti promena oko toga ko je obveznik fiskalizacije pošto će to pitanje regulisati novi zakon o fiskalnim kasama.

Rokovi za primenu novog sistema će zavisiti od novog zakona, a sigurno je da prelazak neće biti obavljen u jednom danu, već će se za pojedine kategorije poreskih obveznika uvoditi postepeno tokom iduće godine u skladu sa zakonom o fiskalnim kasama,

Novi način fiskalizacije doneće uštede obveznicima pošto više neće morati da čuvaju imaju fiskalnu memoriju i periodično je menjanju, kao što neće morati da štampaju i čuvaju duple kopije fiskalnog isečka.

Navodi se i da su poreski obveznici sa fiskalnih kasa u svojim objektima u dosadašnjem režimu rada za svaku kasu morali da imaju pretplatu za GPRS uređaj, dok novi sistem podrazumeva samo jednu tačku pristupa internetu, što takođe dovodi do ušteda.

"Poreski obveznici čiji fiskalni uređaj ne zadovoljava potrebe fiskalizacije moraće da nabave odgovarajući, ali činjenica da će tržište tih uređaja biti liberalizovano odnosno da neće biti sertifikovanih proizvođača dovešće neminovno da veće konkurencije i smanjenja cene", kazali su u Poreskoj upravi.

Pošto će tržište biti liberalizovano, dodali su, svako ko pronađe svoj ekonomski interes moći će da proizvodi, isporučuje ili prilagođava fiskalne uređaje i Poreska uprava ni na koji način uticati na to koje firme i pojedinci će da učestvuju u tom poslu.

"Poreska uprava je raspisala tender za nabavku softvera za svoje potrebe, vezano za novi sistem fiskalizacije dok nabavku ili prilagođavanje uređaja kod poreskih obveznika prepušta tržištu i njihovoj slobodnoj odluci", kazali su u Poreskoj upravi Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja

Aha a sto onda Kinezi nikada ne kucaju racune..???

special image