• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država snižava dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku

Izvor mondo.rs

Granica aflatoksina, koji trenutno po zakonu iznosi 0,5 mikrograma po kilogramu, uskoro će biti vraćena na 0,05, pišu "Novosti".

Snižavanje dozvoljene koncentracije ovog toksina od Nove godine važiće za mleko, dok će za stočnu hranu promene nivoa stići ranije.

Time bi domaći propisi bili usklađeni sa standardima EU.

U usevima ove godine nema alfatoksina, tako da ćemo vrlo brzo promeniti pravilnik za stočnu hranu, as početkom iduće godine i pravilnik o kvalitetu mleka", najavio je Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski navela je na skupu u Privrednoj komori Srbije da ispitivanja instituta pokazuju da je aflatoksin još uvek veliki problem u Vojvodini i zapitala se kako to da nije i u ostalom delu zemlje.

"Primernim proizviđačima mleka neophodno je dodatno obrazovanje, kako bi mogli da dostignu odgovarajuće norme koje će od njih zahtevati Evropa", kaže Bugarski, prenose "Novosti".

Afera aflatoksin izbila je u Srbiji početkom godine, kada je utvrđeno da su stočna hrana i mleko zaraženi ovim štetnim toksinom. Iako je Srbija tada već uvela evropske standarde prema kojima je dozvoljena maksimalna količina alfatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, Vlada je krajem februara 2013. promenila Pravilnik pa je dozvoljena količina toksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu vraćena na deset puta većih 0,5 mikrograma.

Stučnjaci su i tada savetovali da ova mera Vlade bude što kraćeg roka, a zadržaće se gotovo godinu dana.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image