• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre odnose sa Alžirom proširiti i na ekonomiju

Izvor Beta

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je potrebno da se visok nivo političkih odnosa Srbije i Alžira unapredi i u oblasti ekonomije.

On je dodao da Srbija želi da i u toj oblasti povrati ugled koji je među afričkim i arapskim zemljama imala bivša Jugoslavija.

Na početku zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Alžira, Vučić je rekao da činjenica da se radi o 20. susretu i da se ove godine obeležava pola veka diplomatskih odnosa sa Alžirom govori u prilog tezi da politički odnosi dve zemlje teško mogu biti bolji, ali da na planu ekonomije postoji još mnogo prostora za poboljšanje.

Vučić je rekao da je ukupna robna razmena i dalje nedovoljna a da postoji osnov za zadovoljstvo samo onim što je postignuto u saradnji u oblasti odbrambene industrije, za koju je ocenio da ima i perspektive daljeg unapređenja.

On je ocenio da je prostor za poboljšanje ekonomske saradnje veliki, u rasponu od hrane i poljoprivrednih proizvoda, lekova i proizvoda gumarske industrije, pa sve do transfera tehnologija.

Vučić je pozvao alžirske investitore da ulažu u Srbiju a Alžir da prihvati bankarske garancije iz Srbije, jer će to značajno olakšati poslovanje srpskih firmi u toj zemlji.

Potpredsednik Vlade Srbije je zahvalio Alžiru zbog toga što, kako je rekao, ne prihvata pritiske i ne priznaje jedonstrano proglašenu nezavisnost Kosova, jer time pomaže Srbiji da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Ministar za vodne resurse Alžira Hosin Nesib složio se da su odnosi dve zemlje daleko iznad odnosa u oblasti ekonomije, naročito ako se ima u vidu da je bivša Jugoslavija uvek podržavala narod Alžira u borbi za slobodu.

"Danas, kada su naše zemlje povratile stabilnost, stekli su se uslovi da se udahne novi impuls saradnje u ekonomiji", rekao je Nesib.

On je kao primer dobre saradnje istakao dve mešovite srpsko-alžirskefirme - "Hidroenergetika" i "Hidrotehnika", koje se bave izgradnjom brana u Alžiru.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image