• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Do kraja meseca popisati imovinu preduzeća"

Izvor Tanjug

Ministar privrede Šaša Radulović poručio je danas u Kruševcu da do kraja novembra mora biti popisana i procenjena imovina preduzeća u restrukturiranju.

On kaže da je potrebno da se obračunaju i sve obaveze sa kamatom kako bi se ta preduzeća u 2014, godini sa čistim bilansima postavila na zdrave noge.

"Ko to od rukovodstva ne izvrši, po novom Zakonu o privatizaciji, biće smenjen", rekao je Radulović posle sastanka sa predstavnicima rukovodstva i sindikata preduzeća u restukturiranju iz Kruševca.

On je pojasnio da bi procene trebalo da obave komisije preduzeća sa sudskim veštacima, a ne kako je naveo, neke konsultanske firme iz Beograda.

Radulović je napomenuo da će se investitori javiti onda kada imaju "čisto" preduzeće i ukoliko postoje ugovoreni poslovi i planovi za budućnost.

" Cilj je da preduzeća postavimo na zdrave noge, a ne da ih rasprodamo, gurnemo u stečaj, da utvrdimo i tačan socijalni program za radnike tako da takve čista preduzeća početkom 2014. godine uđu u privatizaciju i nađu dobrog kupca", objasnio je ministar privrede.

On je dodao da će preduzeća koja imaju dobar proizvodni program dobiti podršku države za finansiranje konkretnih projekata.

Objašnjavajući zbog čega ministarstvo insistira na ličnim kartama preduzeća, Radulović je rekao da je pre konverzije potraživanja u kapital i oslobađanja od dugova, neophodno da se utvrdi njihova stvarna vrednost imovine i obaveza.

"Javašluk traje deset godina i mi smo odlučili da ovaj problem rešimo. Ako neko misli da će moći da dolazi na posao, da tamo bude sat vremena pa da ide kući ili u kafanu, to više neće moći", poručio je Radulović.
Prilikom razgovora sa predstavnicima sindikata preduzeća "14. oktobar" ministar privrede ih je pozvao da sarađuju sa rukovodstvom i naprave novu sistematizaciju radnih mesta, rekavši da će se za višak radnika putem socijalnog programa pobrinuti država.

Na opasku predstavnika sindikata da radnici tog preduzeća nisu primili 12 plata, Radulović im je odgovorio da se za "14. oktobar" može primeniti model FAP-a iz Priboja, te da mogu unapred primiti minimalce, što bi se inače desilo krajem godine.

Kada je reč o overi zdravstvenih klnjižica, ministar je rekao da vlada u ovom trenutku za to nema rešenja i da je to jedan od velikih problema.

U Srbiji ima 153 preduzeća u restrukturiranju sa više od 50.000 radnika, a samo u Kruševcu sedam, u kojima radi oko 2.500 ljudi.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovala su rukovodstva i predstavnici sindikata preduzeća "14. oktobar", Trajala, Fabrike ulja, konfekcije "Zvezda", Fabrike maziva, Savremenog doma i Prve petoletke iz Trstenika.

U toku sastanka, ispred Gradske uprave, trajao je protest nezadovoljnih radnika, većine tih preduzeća.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image