• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromna ušteda na javnim nabavkama - 370 miliona

Izvor Tanjug

Uštede u javnim nabavkama u Srbiji u prvom polugodištu 2013. godine iznosile su 370 miliona evra, izjavio je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

"Za šest meseci ove godine na javne nabavke je potrošeno 130,5 milijardi dinara, što je 42,3 milijarde dinara, odnosno 370 miliona evra, manje nego u istom periodu 2012. godine", rekao je Jovanović predstavljajući izveštaj o nabavkama.

Istakao je da su uštede postignute zahvaljujući primeni novog Zakona o javnim nabavkama, jer nije pao kvalite usluga ponuđača.

Novi Zakon o javnim nabavkama je u primeni od 1. aprila 2013. godine i predvideo je stože procedure nabavki, kako bi se smanjio broj pregovaračkih postupaka bez objavljivanja javnog poziva i nabavki po hitnom postupku.

Slede i prve prijave za prekršaje

Novim propisima je Uprava za javne nabavke dobila ovlašćenje da podnosi zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka, a Jovanović je najavio da će uskoro biti podnete prve prijave.

U prvom polugodištu ove godine sprovedeni su pregovarački postupci u vrednosti 11,5 milijardi dinara, što je 9,5 milijardi, odnos 45 odsto, manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Učešće pregovaračkih postupaka u ukupnim postupcima javnih nabavki je bilo 24 odsto, četiri odsto manje nego prošle godine, dok ih je u zemljama Evropske uniji svega nekoliko procenata.

Prosečno je po tenderu za javnu nabavku ove godine stizalo 2,8 ponuda, a prošle godine 2,6.

Po rečima Jovanovića, broj ponuda po tenderu je prvi put ove godine počeo da raste. On je podsetio da je 2003. godine bilo oko osam ponuda po tenderu, a primena prvog zakona u Srbiji o javnim nabavkma u Srbiji počela je 2002. godine.

Učešće stranih ponuđača u ukupnoj vrednosti javnih nabavki u 2013. bilo je pet odsto, što je dvostruko manje geo u prošloj godini. Razlog za to, kako je rekao Jovanovć, može biti manja atraktivnost ponuda.

U prvom polugodistu je uspešno okončano 91 odsto započetih postupaka javnih nabavki, osam odsto su obustavili naručioci, a jedan odsto je bilo neuspešno.

U Agenciji za privredne registre do sada su registrovana 542 ponuđača u Srbiji, a procenjuje se da ih ima oko 10.000.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image