• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTB Bor puni budžet sa tri miliona evra mesečno

Izvor Tanjug

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski izjavio da Vlada Srbije i menadžment kompanije privode kraju revitalizaciju tog privrednog giganta, odnosno "prevode" kombinat iz negativnog u pozitivno poslovanje.

"Danas mi ne otpuštamo radnike, već zapošljavamo. Ne dobijamo subvencije već sami zarađujemo platu. Revitalizujemo proizvodnju, gradimo novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, plaćamo nadoknade za povrede na radu radnicima od pre sedam-osam godina.

Otkrivamo ležišta, sklanjamo izostalu investicionu raskrivku i to finansiramo iz sopstvenih sredstava, a ne iz investicionih kredita kao ranije", naveo je Spaskovski u intervjuu za "Nedeljnik".

On kaže da je bilo pokušaja da se RTB Bor "uništi", ali da menadžment i vladin tim, koji predvode Aleksandar Vučić i ministarka Zorana Mihajlović to nisu dozvolili.

"RTB Bor danas puni budžet Srbije sa skoro tri miliona evra mesečno", naglasio je Spaskovski.

On je rekao da se, i pored problema s investicijama, grade nova topionica i fabrika sumporne kiseline, koje se uklapaju u zadate rokove i predviđene finansijske tokove.

"Otvaranjem nove topionice i fabrike sumporne kiseline smanjiće se stepen zagađenosti, a iznad Bora će se konačno pojaviti čisto nebo", najavio je Spaskovski.

On je ukazao da su bivša rukovodstva napravila dugove od 860 miliona evra i da su preostala zaduženja kompanije 170 miliona evra.

Upitan da li je utvrđeno ko je napravio te dugove, Spaskovski je naglasio da je teško preispitati 40-godišnje poslovanje, jer je za to vreme promenjeno 11 generalnih direktora, a pritom od 2000. do 2008. čak pet.

"Dovoljno je navesti da su za sedam godina samo za plate dobili od države subvencije od 121 milion evra, umesto da su uložili u investicije, a samo su nove investicije obezbeđivale platu", napomenuo je Spaskovski.

"Uostalom, taj proces je u to vreme zahvatio celu državu Srbiju. Zato su danas, sadašnjoj vladi ostavljeni budžet i privreda u ovakvom stanju", dodao je prvi čovek RTB Bor i istakao da je taj rudnik 2011. ostvario dobit od 42 miliiona dolara, a prošle godine dobit od 56 miliona dolara.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Praksa da se zaposljavaju radnici koji imaju da daju kaparu i dalje traje.Radnici iz okolnih sela donose telice,jagnjice,prasice.Deca bivsih radnika moraju posao da traze po Beogradu,Novom sadu.Nema kompetentnih strucnjaka koji bi pravilno vodili preduzece,bitna je partijska linija. Decenijama je ceo RTB preradjivao rudu koja se eksplatisala sa Majdanpeckih kopova. Danas vidimo da Bor nije vise mrtav grad,dok za Majdanpek koga je briga.Nije ni rukovodstvo u Majdanpeku briga.Bitno im je samo da sto pre pobegnu iz ,,Rupe".

Realan

Da ne kradu svi pocevsi od obezbedjenja,preko mehanicara,vozaca,pa sve do vrha,profit bi bio najmanja 10 puta veci.Ovako se u gradu na crno prodaje nafta iz rudnika,a radnici imaju plate po 70-80 000din. Radnik iz rece smene naspavani i nasmejan izlazi na "kapiju" sa dve flase ulja,da se nadje i pozdravlja ljude koji idu u direkciju,nikome to ne smeta,jer svi karaduckaju.

special image