• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Kako Srbi pomažu Rusima da ih prevare

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Beogradski mediji prethodnih dana su objavili priču o dva slučaja u kojima su domaći biznismeni ostali "kratkih rukava" u poslovanju sa inostranstvom. Reklo bi se pre svega svojom krivicom.

Indikativan primer koji je osvanuo u novinama je Užičanina Dejana Papića, vlasnika firme za izvoz i otkup voća i povrća Gold epl.

Vođen "privatnom inicijativom", potpomognutom u ovom slučaju modernim tehnikama komunikacije, Papić je pre više od godinu dana stupio u kontakt s brokerskom firmom Lodžik frut u Sankt Peterburgu i sklopio ugovor o izvozu mandarina na rusko tržište.

Prve dve narudžbine od 40 tona mandarina realizovane su i plaćene bez problema ali za treću nikada nije stiglo dogovorenih 32.000 dolara.

Navedenu sumu Papić verovatno nikada više neće "videti" jer je načinio grešku primereniju nekom ko se bavi uzgojem mandarina nego nekom ko bi trebalo da zna kako se prodaju po svetu – kupca je našao i ugovor sklopio preko interneta.

"Sav posao obavljao sam preko skajpa i imejlova. Prevaren sam i želim da ukažem svojim primerom drugima na to šta može da im se desi ukoliko budu poslovali na isti način i prema uslovima koje Rusi ili Azerbejdžanci nameću" rekao je medijima Papić.

Ispostavilo se da se brokerska kuća ne nalazi na adresi koja je navedena u ugovoru, pa se Papić obratio predstavništvu Privredne komore Srbije u Moskvi za pomoć. Ni njihova intervencija nije dovela do rezultata.

"Kod ovako sklopljenih ugovora ne možemo ništa da uradimo. Ja mogu samo da sednem u kola i potražim spornu firmu ali najverovatnije je da ću na traženoj adresi naći samo 'ledinu", kaže za MONDO Sveta Vasiljević, prvi čovek predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Da se tako posao ne radi ni u Srbiji ni sa inostranstvom, a pogotovo ne sa Rusijom, decidirani su u Agenciji za promociju izvoza (SIEPA).

"Posao sklapati preko skajpa i imejlovima, ili kada neko iz Rusije odveze robu šleperom uz dogovor 'platiću ti majke mi', to svakako nisu principi dobrog biznisa. Partner se mora proveriti pre sklapanja posla, ne jer smo mi nešto neracionalno sumnjičavi već zbog zaštite svog imena i kapitala", kaže za MONDO Aleksandar Milovanović, savetnik u SIEPA.

Milovanoviću je poznat još jedan slikovit primer kako se "s Rusima" proveo naš proizvođač i izvoznik.

Problem imaju i iskusni izvoznici

Za razliku od Dejana Papića, Dragan Radojičić iz Arilja je probleme sa naplatom počeo da ima tek posle nekoliko godina rada sa Rusijom. Njegova firma Nene frukti kašnjenja u naplati isporučenih jabuka osetila je prvi put pre dve godine, posle četiri godine rada. Sada je dug već narastao na 190.000 dolara, a kaže da slične probleme imaju i kolege iz Čačka, Užica, Novog Sada...

"Čovek je ugovorio posao, i krenule su i isporuke i plaćanja. Sve ide 'kao po loju', čak odlazi u Rusiju na slavlja kod partnera u kuću. Posle treće isporuke  javlja mu se partnerov prijatelj koga je tamo upoznao i naručuje četvrtu isporuku, veću od sve tri prethodne zajedno. Ta nikada nije plaćena, a začinjena je pretnjama šta bi moglo da mu se desi ako bi se pojavio u Rusiji i tražio svoje pare", kaže Milovanović.

U SIEPA, koja organizuje i nastupe naših proizvođača i izvoznika na sajmovima u Rusiji, kažu da nikada ni jedna firma koja je išla preko njih nije imala ovakvih problema sa partnerima.

"Mi svoj posao uradimo krajnje ziheraški, od pripreme kontakata, njihovog vrednovanja i monitoringa celog postupka ugovaranja i ostvarivanja ugovorenog. S druge strane i ako bude problema imamo saradnju sa ruskim državnim i istražnim organima. Ali, nismo mi jedina adresa preko koje se može normalno poslovati", kaže Milovanović.

Srpski preduzetnik može da se u Srbiji obrati Privrednoj komori, zatim Agenciji za osiguranje izvoza (AOFI), a u konkretnom slučaju poslovanja s Rusijom moskovskom predstavništvu PKS ili beogradskom Trgovinskom predstavništvu Ruske Federacije.

"Na kraju krajeva, može se i ovde i tamo naći bonitetna kuća koja će tačno reći da li sa nekim treba poslovati ili ne, ili uz koji rizik. To u slučaju najobimnije provere i kupovine garancije košta tek nekoliko procenata ugovorenog posla, što je na kraju neuporedivo manje nego samo jedna nenaplaćena isporuka. Čovek koji je izgubio 40.000 evra sad se sigurno kaje što se nije ozbezbedio za recimo 1.200", kaže savetnik u SIEPA.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

Rusi bratski narod Hahaha kako da ne

pravda

ocigledno je rijec o temoiranoj prici punoj poluistina, pa ko bi slao robu vrijednu 40 000 dolara na osnovu dogovora putem skajpa ?? nego se nastavlja medijska hajka na Ruse, zbog Nis-a i Juznog toka, otud i ovakve price brace Grim, iz iste kuhinje, kao da smo mi svi umobolni. providni ste ko flis papir.

drugi put

Otkada bre mandarine radjaju u Uzicu. U Titivim mozda.

special image