• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo 50 JP dostavilo lične karte kako bi trebalo

Izvor Tanjug

Sva preduzeća u restrukturiranju dostavila su Ministarstvu privrede "lične karte", ali samo 50 firmi je zadovoljilo postavljene uslove. Ukida se SIEPA i plaćanje investitorima za radna mesta.

Kada su u pitanju javna preduzeća, dostavljeno je 35 "ličnih karata", ali nijedna ne zadovoljava propisane kriterijume, rekao je ministar privrede Saša Radulović na konferenciji za novinare i dodao da će Ministarstvo nastaviti da insistira na tome.

Srbiji danas postoji 153 preduzeća u restrukturiranju u kojima radi oko 50.000 ljudi i još 419 preduzeća koja su u raznim fazama privatizacije, podsetio je ministar i naglasio da se posao prikupljanja "ličnih karata" mora obaviti na valjan način.

Oglas za menadžere privatizacije

Ministarstvo privrede objavilo je na internet sajtu javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanih koji žele da preuzmu posao vođenja procesa privatizacije. Ministar objašnjava da se na taj način prikupljaju radne biografije zainteresovanih koji bi mogli biti angažovani kada stupi na snagu novi Zakon o privatizaciji. Prema rečima ministra privrede, postupak se odnosi i na 153 preduzeća u restrukturiranju kao i na 419 firmi koje se trenutno nalaze u različitim fazama privatizacije.

Prema njegovim rečima za ova preduzeća ključan je proces restrukturiranja, koji će biti obavljen u tri faze.

U prvoj fazi, bilansi preduzeća će biti očišćeni, a to znači da će na fer tržišnim osnovama biti iskazana vrednost imovine, obaveza, zaliha nekog preduzeća.

U sledećoj fazi, kako je naveo Radulović, vršiće se konverzija potraživanja preduzeća u kapital, kako bi se nivo potraživanja sveo na nivo vrednosti imovine preduzeća, što sada nije slučaj, jer je vrednost imovine trenuno daleko manja od obaveza koje ova preduzeća imaju.

Tako "pročišćena" preduzeća, u sledećoj fazi ući će u postupak privatizacije, a džava će u saradnji sa poslovnim bankama obezbediti pomoć u vidu kredita po nižim kamatama, kao podsticaj za privredu, naveo je Radulović.

UKIDA SE SIEPA

Ministar privrede najavio jed a će biti ugašena Agencija za privlačenje stranih investicija i da u 2014. investitori neće dobijati podsticaje iz budžeta za otvaranje novih radnih mesta.

"Analizom rada agencija utvrđeno je da dve ne ispunjavaju svoju ulogu - SIEPA i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika", rekao je Radulović na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

On je objasnio da će poslove koje do sada radila SIEPA obavljati poseban sektor u Ministarstvu privrede koji će "koštati pet puta manje".

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika biće ugašena novim Zakonom o stečaju, koji predviđa osnivanje Komore stečajnih upravnika.

U budžetu za 2014. godinu, po rečima Radulovića, nisu predviđeni podsticaji koji su do sada dobijali domaći i strani investitori za otvaranje novih radnih mesta, već samo subvencije za ranije preuzete obaveze.

Ukupni iznos planiranih subvencija je 8,3 milijarde dinara, od čega je pet milijardi za preuzete obaveze po osnovu otvaranja radnih mesta, 2,1 milijarda je za fabriku Fijata u Kragujevcu i 1,2 milijade za novoosnovanu aviokompaniju Er Srbija.

Radulović je kazao da će Agencija za privatizaciju nastaviti da radi i dobiće nova ovlašćenja, a da se još razmatra kako će dalje raditi Fond za razvoj.

Od iduće godine će početi da radi Garantni fond iz kojeg će država poslovnim bankama davati garancije za kredite privredi. Planirani iznos državnih grancija je 12 milijardi dinara, na osnovu kojih se očekuju ukupni krediti od 400 do 500 miliona evra.

U budžetu Ministarstva privrede predviđeno je osnivanje Tranzicionog fonda koji će raspolagati sa 20 milijardi dinara za isplatu plata radnicima u preduzećima u restrukturiranju. Taj fond će, kako je istakao Radulović, rashode namirivati iz prodajne cene tih preduzeća.

Ministar privrede je najavio i osnivanje zajedničkog fonda sa investitorima iz kojeg će se finansirati inovacije i informaciona tehnologija. Za te namene je u budžetu predviđeno četiri milijarde dinara.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image