• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Srpski BDP će rasti najgore u regionu

Izvor MONDO/Beta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognoze za privredni rast Srbije u ovoj godini na 1,4 odsto i u 2014. na 1,7 odsto. Prognoza za 2013. od maja do novembra pala čak za 36 odsto, a za 2014. više od deset odsto.

Kako je preneo portal EurAktiv, Srbija će sledeće godine, prema prognozi EBRD-a, imati najslabiji privredni rast u jugoistočnoj Evropi, u koju spadaju i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Rumunija.

Prema izveštaju banke, Srbija se potpuno uklapa u sliku privreda zemalja regiona, koje u ovom trenutku odlikuju stagnacija ili veoma skroman rast (od 2,2 odsto u proseku za narednu godinu), izvestan oporavak izvoza, znatni makroekonomski problemi i visoka stopa nenaplativih kredita.

EBRD ukazuje da Srbija beleži snažan rast izvoza, pre svega zahvaljujući automobilskoj industriji, a pozitivna okolnost je i što je žetva bila dobra.

Međutim, kako je ocenila ta banka, Srbija se suočava s velikim fiskalnim problemima - deficitom koji će prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda ove godine dostići između sedam i osam odsto bruto domaćeg proizvoda i javnim dugom koji je narastao na oko 60 odsto i koji je i dalje u porastu.

Nenaplativi krediti su takođe veliki problem, sa sadašnjim udelom od 20 odsto, navodi se u izveštaju.

Posle prošlogodišnjeg pada privrednog rasta od 1,7 odsto, Srbija će ove godine imati rast od 1,4 odsto, što znači da je prognoza u novembru snižena za 0,8 procentnih poena u odnosu na maj, i 1,7 odsto naredne godine, uz sniženje prognoze za 0,2 procentna poena, navodi EBRD.

S tim pokazateljima, Srbija je ispod proseka u regionu koji će naredne godine imati rast od 2,2 odsto, kao što je i u maju prognozirala ta banka.

Najveći rast od 3,5 odsto biće zabeležen na Kosovu, ali pritom treba imati u vidu da je Kosovo, kako se navodi u izveštaju, najsiromašnije u regionu.

Situacija u celom regionu u tranziciji, koji obuhvata i centralnu Evropu, Rusiju, centralnu Aziju i južni i istočni Mediteran, tek nešto je bolja, s prognozom od 2,8 odsto rasta BDP-a za narednu godinu i strukturnim problemima koji ometaju rast, ističe se u izveštaju EBRD-a.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image