• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo gde smo sve u energetici stali na žulj Rusima

Izvor Fonet

Sporni su dug Srbijagasa, zatim imovina za koju Gaspromnjeft misli da je NIS-ova, kao i strategija razvoja tog preduzeća i na kraju pokušaj izbacivanja posrednika kod gasa, kaže ministar Bačević.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Rusiji nije kritikovao Vladu Srbije, a u štampi je napravljena nervoza koje nije bilo u Moskvi, rekao je za NIN Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i kopredsednik komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom, koji je bio deo zvanične srpske delegacije.

Prema njegovim rečima, Nikolić je u Moskvi konstatovao da postoje neke stvari u Energetskom sporazumu koje treba da se bolje definišu.

Rekao je da, ako je bilo nekih iskakanja iz Vlade, to može da se popravi, i to je sve, istakao je Bačević.

On je pojasnio da je ruska strana imala četiri konkretne primedbe i sve su se odnosile na Ministarstvo energetike, a preneo ih je direktor Gaspomnjefta Aleksandar Đukov.

Prva se odnosila na dug Srbijagasa od 225 miliona evra za isporučeni gas.

Predložili smo da dug izmirimo preko Petrohemije, odnosno da prebijemo dugove tako da oni postanu većinski akcionari te kompanije i odgovor očekujemo polovinom decembra, istakao je Bačević.

Druga zamerka Rusa odnosila se na određenu imovinu na koju NIS polaže pravo, a koju sada potražuju i Transnafta i Srbijagas.

Gaspromnjeft smatra da te firme nemaju prava na tu imovinu. To su parcele i objekti, čija vrednost još nije definisana, ali je svakako velika, rekao je Bačević.

Treći problem tiče se vladinog dokumenta o Strategiji razvoja NIS do 2015. godine, koji je ruska strana u razgovorima u Moskvi ocenila kao mešanje u poslovnu politiku menadžmenta, a dogovoreno je da rešenje pronađu dva ministra energetike.

Četvrti nesporazum tiče se sprovođenja gasnog sporazuma, odnosno pokušaja Ministarstva energetike da ga izmeni, na šta, prema Bačevićevim rečima, ruska strana ne pristaje.

Kako je objasnio, to se odnosi na zahteve ministarke Zorane Mihajlović da se podigne runda renta, koja sada iznosi tri odsto, i izbace posrednici u uvozu gasa - Jugorosgas i RST.

Upravo je rudna renta osnovna tačka nesporazuma između njegovog i Ministarstva energetike, objasnio je Bačević, napominjući da su tačne tvrdnje Mihajlović da je rudna renta od tri odsto niska i da na tome gubimo 25 miliona evra godišnje.

S druge strane, kaže Bačević, Srbija ne plaća penale za nepovučene količine gasa, koji bi iznosili 200 do 300 miliona evra godišnje.

Bačević je istakao da je ruska strana imala primedbe i na emisiju Insajder i učešće ministarke energetike u njoj.

Primedba je bila potpuno suvisla. Kako je moguće da u Srbiji ide jedan TV serijal, koji, po njihovoj proceni, direktno ruši Južni tok, a da u tome učestvuju državni službenici, koji treba da poštuju taj sporazum.

Prema mišljenju ruske strane, sporazum treba da obavezuje i one koji mu se suprotstavljaju, istakao je Bačević, dodajući da je poslovanje preko ćerki firmi uobičajeno za Gasprom.

Na pitanje zašto ne pomogne ministarki energetike u naporima da se popravi Energetski sporazum, Bačević je rekao da se ne slaže s njom oko toga, a da njeni pokušaji "mogu samo da pokvare naše odnose sa Rusijom ili suspenduju Južni tok, što nikako ne želimo".

Osvrćući se na tvrdnje ruskih analitačara da ministarka energetike sabotira Južnog toka, ministar rudarstva je istakao da ni Mihajlović ni bilo koji drugi ministar ne mogu da zaustave Južni tok.

Da li ona lično podržava ovaj projekat, to ne mogu da sudim, ali znam da će ga ona sprovoditi isto kao i ja. Biće aktivan akter u realizaciji tog projekta, jer je to u opisu njenog posla, rekao je Bačević.

On je odbacio tvrdnje da između njega i ministarke energetike tinja tih rat, u kome ona ima podršku Vučića, a on Nikolića, tvrdeći da niko takav rat nije objavio, već ga vidi samo u medijima.

Odgovarajući na komentare da Srbija u Moskvi nije imala svoje predstavnike, jer su svi tamo zastupali interese Rusije, Bačević je istakao da je ustavna obaveza Nikolića da poštuje međudržavne ugovore, koje je država potpisala.

Energetski sporazum je u interesu Srbije i ako me zbog toga napadaju da sam proruski ministar, mogu da nastave koliko hoće. Braniću ga uvek, rekao je Bačević.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Budjoni

Kad se juce probudih iz dubokog sna, prvo sto ugledah, Lenjin medju Srbima ! Gledam i ne mogu da verujem, Srbija ruska gubernija, kao sto je Lenjin branio Revoluciju, tako njegova slika i prilika brani sporazum u korist Rusije ! Kako je Rusija velika zemlja, red je da prvo tamo pocne Revolucija ! Zar nije i Lenjin "Kanalom" dosao do Moskve ! Svi su izgledi da ce 2000 i ..."Crvena konjica" ponovo da jase !!

special image