• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laganin podneo ostavku na mesto direktora SIEPA

Izvor MONDO/Agencije

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Božidar Laganin danas je podneo zahtev Vladi Srbije za razrešenje sa te funkcije.

Kao razlog ostavke Laganin je naveo lični progon od strane ministra privrede Saše Radulovića i sopstvenu želju da svojim prisustvom u ovakvim okolnostima ne opterecuje dalji rad Agencije, navodi se u saopštenju.

U tekstu ostavke, Laganin navodi i da je imao "jedinstvenu privilegiju, čast i zadovoljstvo da vodi tim vrhunskih profesionalaca", kao i da je svoju funkciju obavljao odgovorno i savesno.

Poručio je i da se "stavlja na raspolaganje svim članovima Vlade kao i relevantnim institucijama Republike Srbije za svako pitanje ili pomoć koju može da pruži".

Laganin je u periodu 2007 - 2008. bio specijalni savetnik direktora SIEPA, a juna 2010. je postavljen za direktora SIEPA-a.

U međuvremenu bio je savetnik ministra u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo na promociji direktnih stranih ulaganja u sektor telekomunikacija i informacionih tehnologija, i od oktobra 2009. godine državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo.

Ministarstvo privrede je podnelo krivičnu prijavu protiv Laganina, zbog, kako se navodi, nesavesnog rada, što je propustio obavezu da obavesti nadležno Ministarstvo privrede i Komisiju za razmatranje prijava da SIEPA ima osam nenaplativih bankarskih garancija u vrednosti od 555.250 evra.

U detaljnom saopštenju, ministarstvo je, između ostalog, navelo da je početkom novembra aktiviralo bankarske garancije u tih osam slučajeva u kojima investitori nisu izvršili ugovorene obaveze i time pokrenula proceduru za povraćaj u budžet 1.404.000 evra.

U mnogim drugim slučajevima nije moguće povratiti u budžet isplaćene subvencije, jer su banke koje su garantovale za ugovorene obaveze, kao što su Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Privredna banka Beograd, u međuvremenu prestale da postoje.

Odgovorna lica u državnim institucijama nisu blagovremeno pokrenuli pitanje zamene garancija, niti su iste prijavili kao potraživanje u stečajnim postupcima, navelo je ministarstvo, i naglasilo da je obaveza SIEPA, prema važećoj Uredbi Vlade Srbije, bila je da prati garancije.

Donedavno su sve garancije i dokumentacija fizički čuvane isključivo u prostorijama SIEPA i Ministarstvo privrede nije imalo uvid u njih do 1. novembra, kada je na zahtev Ministarstva izvršena zapisnička primopredaja garancija.

Tada je konstatovano da je trenutno nenaplativo oko 20 garancija vrednih više od dva miliona evra.

Sva ostala dokumentacija o svim projektima se takođe nalazi u SIEPA, tako da je jedino ova agencija i mogla da vrši kontrolu.

Ministarstvo privrede prvi put od septembra ove godine zahteva od investitora da dokumentuju poštovanje ugovora u trenutku podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava.

Ministarstvo je u više navrata od SIEPA zahtevalo da pre dostavljanja zahteva za transfer podsticajnih sredstava prekontroliše da li investitor odstupa od ugovorene obaveze, što je SIEPA odbijala da uradi tvrdeći da to nije njihov posao, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Radulović je krajem prošle nedelje najavio i da će SIEPA, kao i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika biće ugašene naredne godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image