• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručena i građevinska dozvola za Južni tok

Izvor Tanjug

Ministar građevine Velimir Ilić potpisao je danas i uručio građevinsku dozvolu za izgradnju transnacionalnog gasovoda Južni tok u Srbiji.

Ilić je dozvolu uručio izvršnom direktoru preduzeća "Južni tok Srbija", Dušanu Bajatoviću.

Ministar građevine Velimir Ilić potpisao je danas i uručio građevinsku dozvolu za izgradnju transnacionalnog gasovoda Južni tok u Srbiji izvršnom direktoru preduzeća "Južni tok Srbija", Dušsanu Bajatoviću.

"Ovo je veoma važan događaj za Srbiju", istakao je Ilić u Vladi Srbije nakon uručivanja građevinske dozvole za prvu fazu izvođačkih radova.

Izdavanju dozvole prisustvovali su ministarka energetike Zorane Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i zamenik trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Srbiji, Ilja Pčeljnik.

Ilić je naglasio da je taj projekat trenutno najveća investicija u Evropi i dodao da je Srbija u rekordnom roku pripremila neophodnu dokumentaciju, pa je juče izdala lokacijsku dozvolu, a danas građevinsku.

On je zahvalio na saradnji ministrima Bačeviću i Mihajlović, kao i Srbijagasu.

Ilić je rekao da neće dozvoliti da se kasni nijedan dan sa dokumentacijom i dozvolama koje će pratiti izgradnju Južnog toka, kao i da će se postarati da sve bude u roku.

Srbija spremna za slučaj gasne krize

Srbija je spremna u slučaju da dođe do bilo kakve gasne krize, izjavila Zorana Mihajlović. Srbija ima dovoljne količine gasa za mesec dana u podzemnom skladištu gasa Banatski Dvor, u slučaju da dođe do bilo kakve gasne krize rekla je ona i podsetila da nedavno bugarski ministar energetike ukazao na mogućnost da zbog sporova Rusije i Ukrajine dođe do gasne krize tokom predstojeće zime.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo građevine je od početka godine izdalo građevinske dozvole za velike projekte vredne više od tri milijarde evra, a koji će biti realizovani u 2014.

Ilić je pohvalio realizaciju radova na izgradnji Koridora 11, koji "idu ispred predviđene dinamike", kao i trenutne radove na gradnji Koridora 10.

Bajatović je rekao da će izgradnja gasovoda Južni tok početi 24. novembra, kod Kovilja.
Vrednost radova na izgradnji gasovoda Južni tok u Srbiji iznosiće oko 1,925 milijardi evra.

Zorana Mihajlović izjavila je da niti Ministarstvo energetike, niti ona lično ne sabotiraju izgradnju gasovoda Južni tok.

"Takve komentare smatram neumesnim", rekla je ministar, izrazivši uverenje da je ovim stavljena tačka na to.

Ministarstvo energetike će izdati energetsku dozvolu za Južni tok pošto kompanija "Sout Strim" (Južni tok) uplati taksu od 50 miliona dinara, rekla je ministar i napomenulada će taj novac biti prebačen danas ili sutra.

Mihajlović je navela da je njeno ministarstvo vredno radilo kako bi se obezbedila neophodna dokumenta za Južni tok, s ozbirom da taj projekat ne može da se realizuje bez zakona, pravilnika, energetske dozvole i ugovora, što je sve u nadležnosti Ministarstva energetike.

Njen zadatak kao ministra bio je da obezbedi energetsku stabilnost zemlje, što je osnovni uslov za realizaciju Južnog toka.

Na pitanje novinara da prokomentariše, kako je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević rekao - četiri primedbe ruske strane koje se sve odnose na Ministarstvo energetike, Mihajlović se osvrnula samo na povećanje rudne rente, rekavši da odluka o tome nije u nadležnosti Ministarstva energetike.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image