• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić: Ko je protiv autoputa mrzi ovu zemlju

Izvor MONDO/Agencije

Velimir Ilić pozvao poslanike da glasaju za potvrđivanje ugovora o zajmu od 301 miliona dolara s kineskom "Eksport-import bankom" za izgradnju deonice auto-puta Obrenovac-Ljig.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je večeras, na kraju skupštinske debate, da "samo onaj ko mrzi ovu zemlju i ovaj narod neće glasati za kredit za izgrađu deonice puta na Koridoru 11 od Obrenovca do Ljiga".

Poslanici su završili objedinjenu debatu o ugovoru o zajmu za kredit za projekat izgradnje autoputa E-763, deonica Obrenovac - Ljig, između Vlade Srbije i kineske Eksport - Import banke i o ugovoru između Srbije i Maroka o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, a ministar ih je pozvao da podrže njihovu ratifikaciju.

Ilić je naglasio da je neophodno da se izgradi autoput, da je svaki dan važan i da će ga on uraditi pre roka i priznao da je bilo rokova da se to ranije završi, ali da nije moglo zbog kase koju je neko ispraznio.

Uradiću ga pre roka, ali nemojte mene pitati za druge puteve, ja vodim Koridor 11. Voleo bih da vidim onoga ko je protiv ovog autoputa, Vlada Srbije zna šta radi, nije to vlada kakvu vi predstavljate, ova vlada je donela u ovoj godini tri milijarde evra investicija i toliko se ocekuje i u idućoj", poručio je ministar opozicionim poslanicima koji su, pored ostalo, naveli da je i drugim, susednim zemljama, za kraće vreme izgrađeno više kilometara autoputa i naveli primer Hrvatske pa i Albanije.

Ilić je zahvalio radnicima na toj trasi rekavši da rade u tri smene i da noću, pod reflektorima završavaju posao.

"Ispuniću sve da se to završi, da je bilo sreće mi bismo prošle godine u maju otvorili put do Požege, ali ima nekih koji misle da je Srbija u krugu dvojke. Imam petoro dece koji putuju i preznojim se svaki put kada krenu iz kuće" , istakao je ministar.

Ilić je takođe poručio poslanicima da "nađu jedan njegov građevinski projekat koji je izgrađen bez dovole" istakavši da nije on pravio mostove bez dozovole, a da svako ko je tražio građevinsku dozvolu nije na nju čekao duže od 30 dana.

Ilić je takođe rekao da svako ko ima bilo kakav dokaz da je radio mimo zakona treba da ga prijavi i da je, ukoliko se to dokaže kao tačno spreman da ide u zatvor i poručio poslanicima DS da mu ne govore o Kraljevu, jer su oni tamo vodlili smao jedan projekat i nema nikog da je posle toga ostao na slobodi.

Tokom rapsrave Ilić je rekao da je taj kredti najpovoljniji u Evropi i da je to trenutno najjefitniji novac na svetu koji mora da se iskoristi i posao vrlo brzo uradi i obećao da će taj posao biti završen i pre isteka 38 meseci, kako je to predviđeno.

Ugovorom o zajmu kredita sa kineskom bankom predviđen je kredit u iznosu od 301 milion dolara kojim će biti finansirano 90 odsto ukupne vrednosti projekta.

Grejs period kredita je pet godina, a isplata 20 godina, uključujući period počeka od pet godina, dok je fiksna kamata od 2,5 odsto godišnje.

Ukupno je za gradnju tih deonica planirano 333,7 miliona dolara, s obzirom na to da Srbija treba da obezbedi 10 odsto učešća u tom projektu, a ministar Iliić je u obraćanju poslanicima rekao da Ibarska magistrala više ne može tehnički da izdrži saobracaj.

Ministar je istakao da je on urado Avalski toranj, a da ga je neko drugi otvorio posle mesec dana.

"Pitajte svakog seljaka ko mu je napravio put, nisam odneo kući nijedna santimetar. Nemojte ovo da koristite za politričku promociju, koridor 11 treba narodu, da putujemo kao ljudi, a ne da putujemo celu noć i slušamo ko je stradao i ko poginuo. Ovde nema politike, ovo je život, to od nas građani traže" , rekao je Ilić i još jednom pozvao poslanike da podrže zakon.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kv

da li je neko protiv njegovog doma za ostarela lica u cacku?

Max

@kv Nije.Sta fali domu!

special image