• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Sad plaćamo katastrofalne privatizacije

Izvor MONDO/Agencije

Katastrofalne privatizacije u poslednjih 10 godina došle su na naplatu, nove će se raditi na zdravim osnovama,tvrdi ministar privrede Saša Radulović.

Nove privatizacije će biti zdrav početak za srpsku privredu, izjavio je danas ministar privrede Saša Radulović u Čačku.

Prema njegovim rečima, država mora domaćinski da se ponaša, i mora se voditi računa o novcu poreskih obveznika, jer se tako misli i na budućnost dece.

"Moramo doneti nove zakone, urediti sistem na zdravim osnovama, moramo se ponašati domaćinski prema svakom dinaru poreskih obveznika i tačno znati gde novac ide", rekao je Radulović novinarima u Čacku, nakon sastanka sa privrednicima i rukovodstvom grada.

Najvažnije je da "očistimo" preduzeća u restrukturiranju, a kada se ona postave na zdrave noge biće veliki zamajac novim investicijama, poručio je  danas u Čačku ministar provrede, Saša Radulović.

On je podsetio da u Srbiji ima 153 preduzeća u tom statusu i još 419 pod ingerencijom Agencije za privatizaciju.

"Zajedno sa lokalnim samoupravama, domaćim i stranim investitorima moramo raditi na oporavku", kazao je ministar koji je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i  privrednicima Čačka, dodajući da će se svi zajedno, između ostalog, baviti i traženjem rešenja za industrijske zone.

Prema njegovom mišljenju, koliko su važni strani, toliko su bitni i domaći ulagači, a, kako kaže, Srbija ima inženjere, menadžere i ljude koji imaju znanje da se uključe u ceo taj proces postavljanja preduzeća na zdrave noge.

"Osnov poslovanja je profit, jer država nema više novca za bacanje, a kod nas je  doteralo cara do duvara", kazao je Radulović.

Radulović je ocenio da je aktuelni Zakon o radu loš, da sprečava novo zapošljavanje i da je trebalo da zaštiti starije od 50 godina, ali se pokazalo da su ti ljudi bili najveći gubitnici ovog zakona o radu.

"Treba omogućiti poslodavcima da lakše zaposle radnike, ali ne treba ništa novo da izmišljamo, već da primenimo zakone Evropske unije", rekao je Radulović.

U Srbiji je izgubljeno više od 300.000 radnih mesta u poslednjih šest godina i još više, ukoliko se pogleda cela decenija unazad, izjavio je ministar, upozorivši da "držeći se loših zakona tonemo zajedno sa brodom", zbog čega su neophodna radikalna rešenja.

U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednicima, Radulović je ocenio da su "krivci" zatakvu situaciju,  između ostalog i loši zakoni.

On je napomenuo da jeprilikom privatizacije motiv za  kupovinu preduzeća u dosta slučajeva bilo građevinsko zemljište, navodeći Beograd kao primer.

"Postoje loša iskustva, ali nas to ne sme sprečiti da promenimo zakon da bude evropski, koji će pospešiti zapošljavanje", objasnio je Radulović, ističući da će  i privreda profunkcionisati ukoliko se promeni radno zakonodavstvo.

SIEPA je, naglašava ministar, bila jedna jednopartijska organizacija, koja je loše radila i protiv odgovornih je pokrenut krivični postupak, nakon izvršene analize rada.

"I druge Agencije su pod lupom ministarstva, koje su u nadležnosti jer takvo neodgovorno ponašanje se ne sme tolerisati", istakao je ministar privrede.

Prema njegovim rečima, čitav sistem subvencija je bio loš o čemu svedoči način na koji živimo.

Ne bavi se spekulacijama

Upitan da li je spreman da istraje u svojim namerama po cenu gubitka ministarske pozicije, Radulović je kazao da ne želi da se bavi spekulacijama. "Moramo se baviti suštinskim problemima, suočiti se sa činjenicama, principi postoje, ima i drugih mišljenja, alli čisti računi i zdrava ekonomija su cilj svih u Vladi", zaključio je ministar.

"Postoji deo delatnosti koji je bitan, a tiče se promocije i privlačenja stranih investitora, što može da se radi, prema procenama ministarstva, pet puta jeftinije nego što je radila SIEPA", ocenio je Radulović.

Zato će se, kako je rekao,  formirati sektor unutar ministarstva koji će nastaviti da se bavi tim poslovima.

On je još rekao da će Vlada Srbije izjednačiti domaće i strane investitore i najavio privatizaciju ostalih preduzeća koje nije imenovao.

Predsednik Frouma privrednika Čačka Dragan Jović izjavio je novinarima da privrednici pružaju podršku ministru Raduloviću koji je, kako je rekao, jedini imao hrabrosti da uđe u osiono gnezdo SIEPE i Agencije za privatizaciju.

Jović je rekao da Forum očekuje od Ministarstva da smanji namete na zarade, olakksa poslovanje, donese novi zakon o radu i počne borbu protiv sive ekonomije.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da radovi na izgradnji puta idu po predviđenoj dinamici i da će kineski kredit za izgradnju još dve deonice puta uskoro početi da se realizuje i  da će to biti najveće gradilište u Srbiji.

Ministri Radulović i Ilić su danas u Čacku razgovarali sa rukovodostvom grada i gradonačelnikom Vojislavom Ilićem, predstavnicima Regionalne privredne komore, čačanskim privrednicima i predstavničima sindikata.

Nakon sastanka ministri su obišli kompaniju "Sloboda".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MARUSKA

Zasto mi klize zmarci niz ledja i javljaju se neke sumnje?

special image